До 14. jануара пријаве за пливање за Часни крст

0

Богојављенско пливање за Часни крст и обред погружавања биће организовано 19. јануара први пут на Палама, на ријеци Прачи у насељу Николићи, а пријаве трају до 14. јануара, саопштено је из Туристичке организацује града Источно Сарајево.

Директор градске Туристичке организације Игор Иконић рекао је да одавно постоје иницијативе и грађана и туриста за организовање пливања за Часни крст на Палама.

„Пливање ће бити организовано у самом подножју Јахорине, када је зимска сезона у јеку и када на планини борави велики број туриста из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Већ добијамо упите, а надамо се да ће се пријавити бројни учесници“, истакао је Иконић.

Пливање и погружавање биће организовано поред рибарског дома и објекта Удружења спортских риболоваца /УСР/ „Бистрица“, наведено је у саопштењу.

Више информација могуће је добити путем броја телефона 065/233-285, а на исти број могуће је и пријавити учешће.

На Богојављење ће у Цркви Вазнесења Господњег у Подграбу у 9.00 часова почети света литургија, а велико освештање воде планирано је за 10.00 часова.

Након литургије, од 11.00 часова је предвиђена регистрација учесника код рибарског дома „Николићи“, док од 12.00 часова почиње освештаење и спуштање Часног крста у воду, те пливање и обред погружавања.

За све учеснике биће приређен ручак и пригодни поклони, а за присутне кувано вино и чај.

Генерални покровитељ и организатор пливања за Часни крст је Туристичка организација града Источно Сарајево, уз помоћ Правосчавног хуманитарниг удружења „Свети Сава“, општине Пале, града Источно Сарајево, УСР „Бистрица“, те уз свесрдну помоћ свештенства из Црквене општине Пале.

Српска православна црква /СПЦ/ прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је крштавао људе, припремајући их тако за долазак Месије.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare