Đurević: Višegrad će postati regionalno gradilište

0
Đurević: Višegrad će postati regionalno gradilište

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izjavio je danas da je u proteklih godinu dana mnogo toga urađeno za razvoj grada, ali da je još toga potrebno s ciljem napretka i prosperiteta.

On je istakao da je zbog naslijeđenih dugova mnogo toga kasnilo, ali da će u narednom periodu sve ići lakše i brže.

„Preuzeli smo mandat u velikom rasulu, budžet je bio u deficitu oko 700.000 maraka, a radom i trudom uspjevamo da poboljšavamo sliku grada i bilježimo dobre rezultate“, rekao je Đurević na konferenciji za novinare povodom godinu dana od preuzimanja funkcije načelnika.

On je dodao da opština treba da bude u službi svih građana i da lokalno rukovodstvo nastoji da tako i bude.

„Kako bi građani bili upoznati o svim našim aktivnostima, napravili smo zvanični sajt koji je lijepo prihvaćen među građanima, i na taj način otvaramo vrata poslovnim partnerima i budućim investitorima“, rekao je Đurević.

On je podsjetio da se redovno održavaju sastanci sa načelnicima odjeljenja, direktorima javnih ustanova i preduzeća, te republičkih institucija da bi zajedno unaprijedili lokalni razvoj.

„Povećali smo sredstva za natalitet, svi studenti su dobili stipendiju, u Opštinskoj upravi je 12 pripravnika, a brinemo i o najstarijoj populaciji“, naglasio je Đurević.

On je naveo da je opština ulagala i u podsticaje za poljoprivredu, a veliku pažnju posvetila je i Boračkoj organizaciji za koju izdvaja oko 200.000 maraka.

„Vodimo računa o uređenju grada, a iz budžeta smo izdvojili oko 110.000 maraka za estetsko uređenje fasada da bi grad učinili još ljepšim“, dodao je Đurević.

Prema njegovim riječima, opština je značajna sredstva uložila u infrastrukturne projekte, među kojima su nova saobraćajnica na Garči, rekonstrukcija puta Sase-Višegradska banja, javna rasvjeta, sanacije puteva, a planirana je i izgradnja pristupne saobraćajnice do Andrićgrada i novi granični prelaz u Vardištu, te nastaviti izgradnja vododova za naselje Prelovo.

„Od proljeća počinju novi radovi, tako da će Višegrad u narednoj godini biti veliko gradilište. Radiće se rekonstrukcija glavne ulice, dječije igralište, rekonstrukcija vodova u Crnči, Bikavcu, Šeganju, Vučini“, rekao je Đurević.

On je istakao da su u Višegradu otvorene četiri nove firme iz Srbije, koje će zaposliti skoro 100 radnika, te dodao da je od početka godine do sada u ovoj lokalnoj zajednici smanjen broj nezaposlenih, a da je 186 radnika našlo svoje mjesto u javnom i privatnom sektoru.

Đurević je rekao da se velika pažnja posvećuje turizmu, kulturi i sportu.

„Brinemo i o ustanovama u gradu, a jedna od tih su obdanište. Uručena je didaktička oprema, posteljina, oformljena je nova grupa za djecu, nova oprema za vatrogasce, obezbijedili smo nova vozila za Vatrogasno društvo i Dom zdravlja, pomoć za osnovnu i srednju školu“, naveo je Đurević.

On je istakao da u svom radu ima veliku podršku Vlade Republike Srpske, koja je najavila pomoć u realizaciji projekata veoma bitnih za razvoj opštine.

Đurević je najavio da će i u narednoj godini opština i javne ustanove zaposliti pripravnike i omogućiti im stalno zaposlenje, te još više otvoriti vrata za sve koji žele da ulažu u ovu opštinu i otvaraju nova radna mjesta, kako bi zadržali stanovništvo da ostane na ovom području.

„Višegrad će postati regionalno gradilište, jer ćemo pokrenuti desetak značajnijih projekata, tako da će građani osjetiti boljitak u svim sferama društva“, najavio je Đurević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare