Đurđev grad i most kralja Aleksandra na kulturnoj ruti Evrope

0

ZVORNIK – Srednjovjekovna tvrđava “Đurđev grad” i most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku biće uvršteni na kulturnu rutu Evrope u okviru projekta arhitektura totalitarnih režima u urbanom menadžmentu “Atrium”, najavljeno je iz zvorničke lokalne uprave.

Šef opštinske Službe za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju Mila Knežević rekla je da je u projekat uključeno 18 partnera iz jugoistočne Evrope među kojima je i opština Zvornik, a namjera je promocija graditeljskog nasljeđa različitih totalitarnih režima u 20. vijeku.

Kneževićeva je navela da je ranije u promociju arhitekture 20. vijeka opštine Zvornik uvršten objekat “Kasina” u kome se danas nalazi Narodna biblioteka i muzejska zbirka.

Prema njenim riječima, predstavnici Rotor organizacije za razvoj turizma iz Doboja, nedavno su upoznali radnu grupu za implementaciju projekta sa budućim koracima koji se odnose na identifikovanje i dostavljanje podataka za dodatne objekte koji treba da se nađu u digitalnom katalogu.

“Objekti koji će biti posebno promovisani su srednjevjekovna tvrđava `Đurđev grad` i most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Navedeni objekti biće svrstani u kulturnu rutu Evrope što će zvanično priznati i Savjet Evrope”, kaže Kneževićeva.

Ona je dodala da ovim projektom, čija će realizacija trajati do kraja 2014. godine, opština Zvornik pokazuje opredjeljenje da prezentuje potencijale drugim državama i otvori međunarodne puteve turizma.

Namjera je i da se istakne mogućnost daljeg rada na promociji pojedinih objekata u svrhu restauracije i rekonstrukcije kako bi bili stavljeni u funkciju društveno–ekonomskog razvoja.

Podaci o opštini Zvornik i objektu “Kasina” nalaze se u Priručniku za mudro upravljanje, zaštitu, ponovno korištenje i ekonomsku valorizaciju arhitekture 20. vijeka, kao i u “Atrium” brošuri, koji su nastali tokom realizacije projekta.

Opština Zvornik uključena je u projekat “Atrium” koji se sprovodi već dvije godine u saradnji sa Rotor organizacijom iz Doboja, a finansira ga EU.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments