Đorđe među košarkaškim divovima

0

MILIĆI – Dvanaestogodišnji Đorđe Đukanović iz Milića želio bi, kada odraste, da bude košarkaški sudija, iako se kreće u invalidskim kolicima.

Đorđe redovno dolazi na treninge Košarkaškog kluba /KK/ “Milići”, a ponekad, kada mu dozvoli trener Predrag Sušić, nađe se i u ulozi djelioca pravde.

On je uvijek tu, pored klupe sa igračima, kada Milićani igraju prvenstvene ili prijateljske utakmice.

“Đorđe je sa nama od samog osnivanja kluba. Praktično, postao je dio stručnog štaba ekipe. Kada su utakmice, on je naš trinaesti igrač”, kaže za Srnu trener Sušić.

Đorđe ističe da je za njega košarka sport broj jedan i da znatan dio slobodnog vremena provodi uz kompjuter prateći svoje košarkaše idole.

Uzor mu je srpski as Bogdan Bogdanović. Snimke Bogdanovih trica i asistencija u košarkaškoj En-Bi-Ej ligi Đorđe gleda po nekoliko puta.

Ponekad, u snovima, Đorđe zamišlja da, okružen košarkaškim divovima, sudi neku važnu utakmicu.

“Ako ne mogu da igram košarku, mogu bar da sudim. Mislim da mi neće predstavljati problem to što sam u kolicima”, navodi Đorđe.

On je već imao sudijsko “vatreno krštenje” – sudio je meč pionirskih postava.

Da nešto nije u redu sa dječakovim nogama, roditelji Nevena i Predrag primijetili su kada je Đorđe imao godinu dana.

Nakon brojnih pretraga, rađenih u zdravstvenim ustanovama u Beogradu, saopšteno im je da dječak ima spinalnu mišićnu atrofiju – tip tri.

Od tog trenutka Đorđevo djetinjstvo se svelo na boravke u centrima za fizikalnu terapiju, priča Nevena. Velikog pomaka, međutim, nije bilo.

“I on se, prosto, zasitio svega toga i sada kategorički odbija takav zdravstveni tretman. Već je zreliji i sada mu je važnije da bude napolju sa djecom nego u kući da radi sa nama neke vježbe”, navodi Nevena Đukanović.

Invalidska kolica Đorđe je sam pronašao i naručio putem interneta od prodavca u Srbiji.

Polovna kolica koštala su roditelje 700 evra, a dio troškova za njihovu nabavku solidarno su podmirili nastavnici u dječakovoj Osnovnoj školi “Aleksa Jakšić” u Milićima.

Kolica su dječaku potpuno promijenila život i omogućila mu da se lakše i brže kreće.

“Kolica imaju pet brzina. On uglavnom ide petom. Stalno ga kritikujem da ne juri jer se plašim da se ne prevrne. Ali, on je neustrašiv i misli da može sve. Hvala Bogu, do sada nije bilo nikakvih problema”, kaže Nevena.

Đorđe je odlučan da ostvari svoju želju i postane košarkaški sudija.

Čim bude imao dovoljno godina, prijaviće se za polaganje ispita za košarkaškog sudiju.

Uz košarku, Đorđe planira da studira žurnalistiku i bavi se sportskim novinarstvom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments