Đokić: Više novca za projekat „Znanjem do posla“

0

Vlada Republike Srpske trebalo bi da na sutrašnjoj sjednici donese odluke o povećanju sredstava za projekat „Znanjem do posla“ i povećanja sa 1 000 na 1 500 mladih pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom, najavio je ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Petar Đokić.
Đokić je prilikom današnje posjete Palama rekao da bi, na prijedlog Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS, na ovaj način program bio zaokružen na 1 500 pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom, što je snažan podsticaj i doprinos aktivnim mjerama zapošljavanja.

„Za to je potrebno izdvojiti dodatnih oko 4.500.0000 KM, koja bi najvećim dijelom obezbjedila Vlada i Zavod za zapošljavanje, a sa druge strane bi adekvatno u tome učestvovali i poslodavci koji su se već prijavili na konkurs“, rekao je Đokić u pauzi zasjedanja Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

On je objasnio da bi se dodatnih 500 pripravnika biralo iz pristiglih zahtjeva poslodavaca.

Đokić je istakao da na današnjoj sjednici razmatraju dodjelu sredstava poslodavcima za zapošljavanje 1000 pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom.

On je naglasio da se na konkurs prijavilo 852 poslodavca sa zahtjevom za angažovanje 2 323 sa visokom stručnom spremom i 169 sa višom stručnom spremom, dok je programom bilo planirano zapošljavanje 850 pripravnika sa visokom i 150 sa višom stručnom spremom.

Đokić je podsjetio da je vrijednost projekta „Znanjem do posla“ oko 11 miliona KM, od čega će Vlada i Zavod za zapošljavanje izdvojiti oko sedam miliona maraka, a razliku će uplatiti poslodavci.

„Cilj ovog programa je da podstakne zapošljavanje na cijelom prostoru Srpske, a prednost će se dati poslodavcima iz prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti“, rekao je ministar.

Đokić je naglasio da prednost imaju mladi koji duže vrijeme čekaju na posao, te da oko 50 odsto pripravnika nakon završenog pripravničkog staža ostaje na poslu kod istog poslodavca ili nađe posao kod drugog.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda Milan Andžić naglasio je da bi na današnjoj sjednici trebali donijeti odluku o finansiranju poslodavaca koji će zaposliti 1 000 pripravnika.

Andžić je naglasio da je ovaj projekat zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom sačinjen u skladu sa Strategijom zapošljavanja Republike Srpske za period 2011. – 2015. godina i Akcionim planom Vlade za realizaciju strategije zapošljavanja.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković istakao je da je ove godine bila velika zainteresovanost poslodavaca za diplomiranim pravnicima, ekonomistima, inženjerima elektrotehnike i građevine.

Čolaković je naglasio da bi Vlada Republike Srpske trebala donijeti odluku o povećanju sredstava i broju pripravnika za ovu godinu, kao i nove kriterijume kako bi se odvojila privreda od vanprivrede.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments