Đogo: Kad se složimo i umnožimo vratićemo Kosovo

0

VIŠEGRAD – Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo, koji je danas zajedno sa sveštenstvom u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu služio liturgiju povodom krsne slave Vidovdana, poručio je okupljenima da Srbi trebaju da se slože i umnože i tek nakon toga će moći da se vrate na Kosovo i Metohiju.

„Kosovski zavjet je ono kad živimo, kad smo svi zajedno, kad pomaže brat brata, kad djedovi i babe vole djecu, a roditelji ne kriju djecu od djeda i babe. Kad srpski narod krene da voli svog brata. I koja god sila krene na nas odbiće se“, poručio je Đogo.

On je pozvao Srbe da se promijene, da jedni druge snažno zagrle i tako žive o svakom danu i prazniku.

„I tada ćemo reći ono što nikada ne smijemo zaboraviti – dogodine na Kosovu. Nećemo se umnožiti ako ne ostavimo ovu propast prema kojoj prvo smisle šta će u životu, pa onda koliko će djece u životu. Treba Kosovo da vratimo, a oko pite se sporimo, čija je ukusnija, slanija i ljepša? Ko bolje kuva, mama ili žena? Takvi Kosovo da vratimo? Nikad. Takvi djecu da odgajimo. Nikad. Zato moramo da se sjetimo kako smo valjali kad je sve bilo čestito i bilo u Bogu“, poručio je Đogo.

On je podsjetio da se narod u Odbrambeno-otadžbinskom ratu međusobno pomagao i pet godina podnosio žrtve za Republiku Srpsku, od koje danas nema ljepše u svijetu.

Nakon liturgije održana je svečana litija i obred lomljenja slavskog kolača.

Litijski hod krenuo je do Trga palih boraca, gdje je služen parastos svim vojnicima od Kosovskog boja do danas.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare