Đogo: Evropa se rusofobijom obračunava sa tekovinama svoje prošlosti

0

VIŠEGRAD – Razlika u vrijednostima postala je takva da Evropa iz svojih političkih i kulturnih razloga ispoljava rusofobiju kroz koju se obračunava sa trajnim tekovinama sopstvene prošlosti, izjavio je danas dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo u Andrićevom institutu u Andrićgradu gdje se održava okrugli sto „Evropa i Rusija“.

„Evropa se kroz rusofobiju obračunava sa istinskom Evropom koju je ona sama napustila. Hrišćanske vrijednosti koje EU ne želi da baštini i koje pravoslavna civilizacija sa ponosom baštini predstavljaju važan element trenutnih događanja“, naglasio je Đogo.

On je istakao da je važno shvatiti da Evropa nije samo politička zajednica koja se naziva EU, već predstavlja trajno vrijednosno odredište kojem pravoslavlje pripada ništa manje nego bilo ko drugi.

„Kada govorimo o Evropi i Rusiji na neki način ne govorimo samo o političkim odnosima EU i Ruske Federacije, nego govorimo o dva koncepta života“, rekao je Đogo novinarima.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić rekao je novinarima da tema okruglog stola nije dovoljno sagledana ni u literaturi, ni u javnim debatama.

On je naveo da je Andrićev institut pravo mjesto da ljudi iz različitih uglova i različitih struka debatuju o tome šta je danas Evropa, šta je čini, koja su to obilježja.

„Danas imamo Evropu koja je neprepoznatljiva, danas ne postoji ideja, Evropa se danas od Evrope nacija sve više pretvara u Evropu saveza. To nije dobro zato što istorijsko iskustvo tako govori“, istakao je Perišić.

On je naglasio da će učesnici ovog skupa diskutovati o tome šta to čini današnju Evropu i njen odnos prema Rusiji, te poziciju Rusije i poziciju Balkana i srpskog naroda.

„Da vidimo koje se opasnosti nadvijaju nad čovečanstvom. Ovo je jedno od najdramatičnijih vremena u istoriji čovečanstva. Zato je vreme za debate, za diskusije, za kritičko razmišljanje jer primećujemo da u Evropi postoji misaona regresija koja dovodi do toga da postoji velika cenzura. Velika cenzura dovodi do stava da ne smije da se iznosi drugačije mišljenje što dovodi do jednoumlja. Nije dobro vreme i zato je dobro da što više razgovaramo“, napomenuo je Perišić.

Na okruglom stolu, koji se održava u okviru „Vidovdanskih svečanosti“, učestvuju direktor i osnivač Andrićevog instituta Emir Kusturica i univerzitetski profesori Slobodan Antonić, Milo Lompar, Dejan Mirović, Zoran Čvorović, Darko Đogo, Aleksandar Pavić, Miroslav Perišić i Želidrag Nikčević.

Organizator okruglog stola je Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta.

Kusturica: Evropa dovela u pitanje ljudska prava i privatnu svojinu

VIŠEGRAD – Proslavljeni svjetski režiser Emir Kusturica ocijenio je danas da je u rusko-ukrajinskom konfliktu najspornije to što je Evropa dovela u pitanje svoja najveća dostignuća, a to su ljudska prava i privatna svojina.

„Evropa pljačka Ruse, ne samo njihovu kulturu, nego i njihova imanja. NJihovim mačkama ne da da se takmiče, zabranjuje stabla koja su ruski pisci zasadili, zabranjuje najboljem pijanisti da svira, najboljem dirigentu na svijetu daje otkaz“, rekao je Kusturica na okruglom stolu „Evropa i Rusija“, koji je organizovan u Andrićgradu u okviru „Vidodanskih svečanosti“.

On je rekao da je sve što u tom sukobu leži površina starog obrasca još od 18. vijeka, a to je dotrajavanje ideja austorugarske carevine.

Kusturica je naveo da je tema današnjeg okruglog stola originalna u ovom vremenu kada Srbija postaje plodno tlo jednog zaboravljenog pojma, a to je pojam slobode.

„Moramo da priznamo, ja sam nedavno boravio u nekim zemljama Zapadne Evrope, da tamo postoje tabu teme. Danas Evropa ćuti i kako bi mnogi naši intelektualci rekli, vrši samoubistvo. Ja mislim da je to potpuno obrnuto, da Evropa ne vrši samoubistvo, nego da je davljena“, zaključio je Kusturica.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare