Đenić: Uz podršku institucija Srpske obezbijeđeni udžbenici

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo uz podršku i preporuke institucija Republike Srpske uspješno je obezbijedio udžbenike za novu školsku godinu uprkos komplikacijama koje su nastale pojavom virusom korona, rekao je u intervjuu Srni vršilac dužnosti direktora Zavoda Bojan Đenić.

„U svih naših 20 maloprodajnih objekata, uz poštivanje preporuka, kupci su mogli da zadovolje potrebe za udžbenicima, školskim priborom i opremom, a omogućili smo i kupovinu putem interneta“, rekao je Đenić.

Povodom obilježavanja 28 godina postojanja Zavoda, on je naglasio da je veliki korak načinjen na polju elektronskog udžbenika jer su pripremljeni digitalni sadržaji iz više nastavnih predmeta koji prate postojeće odobrene udžbenike, ističući da sve aktivnosti Zavod sprovodi sopstvenim kapacitetima uz podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda.

„U posljednjim godinama pripremili smo naše udžbenike stranih jezika za osnovnu školu, a plan je da pored engleskog i njemačkog jezika, koje privodimo kraju, pripremimo i udžbenike na drugim stranim jeziccima“, istakao je Đenić, dodajući da su aktivnosti usmjerene i na srednje škole, te da će na taj način nastojati pokriti potrebe obrazovnog sistema Republike i u tom segmentu.

On ističe da pored udžbenika postoje brojna izdanja za djecu, izdanja stručne literature, beletristike, obavezne školske lektire i drugih publikacija.

Đenić je podsjetio da je Zavod ustanovio i nagradu „Zlatna sova“, ističući da je ona ovoj instituciji dala jednu drugu dimenziju i važnost.

„Otvorila je Zavod piscima, dala mogućnost da najkvalitetnija djela budu objavljena putem anonimnog konkursa, u sam izbor uključila ugledne profesore, književnike i književne kritičare, a Republici Srpskoj obezbijedila kvalitetnu izdavačku produkciju i prepoznatljivost širom planete“, naglasio je Đenić, dodajući da je tragom „Zlatne sove“ ustanovljena i nagrada „Sovica“ u oblasti dječije književnosti.

Đenić je podsjetio da je do ove godine Dan Zavoda obilježavan svečanom dodjelom književnih nagrada i priznanja, ali da će ove godine, s ciljem zaštite zdravlja poslovnih partnera, književnika i zaposlenih, taj dan biti obilježen dodjelom nagrada u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji budući da je većina nagrađenih autora iz Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda je poručio da će u narednom periodu njegov rad biti zasnovan na promociji Zavoda, ulaganju u maloprodajne objekte, širenje mreže i prilagođavanje kupcima.

Prije 28. godina, 4. septembra 1992. godine, odlukom Vlade Republike Srpske, osnovan je Republički izdavački zavod „Prosveta“ Sarajevo sa sjedištem u Ilidži.

Od tada Zavod je nekoliko puta promijenio svoj naziv i sjedište, a danas posluje u Istočnom Novom Sarajevu.

Osnovan je s ciljem objavljivanja udžbenika za osnovnu i srednju školu i da bi obrazovni sistem i udžbenička politika bila pod okriljem Republike.

Vlada Republike Srpske proglasila je 12. maja 1995. godine Zavod za udžbenike i nastavna sredstva preduzećem od interesa za Republiku Srpsku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare