Djeca sa Kosova i Metohije otputovala kućama

0

Pedesetak mališana sa Kosova i Metohije otputovalo je u nedjelju sa Pala, gdje su proteklih sedam dana boravili kod svojih vršnjaka.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović organizovao je ispraćaj za djecu koja se vraćaju kućama u Štrpce.

„Pružili smo im koliko smo mogli da bi pobjegli od svakodnevice“, rekao je Jugović novinarima i zahvalio roditeljima, nastavnom osoblju paljanskih škola i svim građanima koji su doprinijeli da se ova djeca osjećaju prijatno.

Jugović im je poželio bezbjedan povratak i izrazio nadu da će projekat „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“ biti nastavljen, kojem će ova lokalna zajednica dati punu podršku.

Direktor Osnovne škole „Šarski odred“ iz Štrpca Čedomir Nikolić rekao je da su djeca zavoljela Republiku Srpsku, gdje su stekla nova prijeteljstva.

On je istakao da im ova posjeta mnogo znači, pogotovo djeci iz enklava koje su duboko unutar teritorije Kosova i Metohije i gdje nemaju slobodu kretanja.

Nikolić je napomenuo da opština Štrpce ima 12.000 stanovnika, u osnovnim školama ukupno 950 učenika, te da u ovoj opštini živi relativno mlada populacija za razliku od ostalih mjesta na Kosovu i Metohiji.

On je zahvalio svima koji su ugostili djecu, kao i načelniku opštine Jugoviću za punu podršku da se osjećaju lijepo i slobodno.

Bojan Brčkalo, kod koga je boravilo šestoro djece, kaže da im je priuštio ono što je mislio da im nedostaje, pa ih je vodio na more, u akva-parkove, na bazene, u restorane.

Brčkalo je istakao da mu je bila čast i zadovoljstvo po treći put ugostiti djecu sa Kosova i Metohije i izrazio nadu da će se ta tradicija nastaviti.

Ognjen Lazić iz opštine Štrpci rekao je da mu je bilo prelijepo i da bi volio da se vrati na Pale, na nekom od sljedećih raspusta.

Oko 1.050 djece u okviru projekta „Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji organizuje banjalučki Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, doputovala su u subotu, 16. juna, i danas se vraćaju kućama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare