Digitalni arhivi čuvaju istoriju od zaborava

0

Digitalne arhive naučnicima i istraživačima u cijelom svijetu omogućavaju jeftiniji i brži pristup informacijama. U posljednje vrijeme digitalizacija srpskog kulturnog, umjetničkog i naučnog naslijeđa otvara nove mogućnosti u pogledu istraživanja istorije jednog naroda.

Napredak tehnologije u skorijoj budućnosti će nam vjerovatno donijeti jednu centralizovanu bazu podataka koju ćemo vrlo brzo i lako pretraživati na svom mobilnom telefonu, računaru ili TV-u. Digitalizacija daje rezultate, a doprinos koji daje novinarstvu je teško izmjeriti.

Nedavno su objavljene arhive beogradskih dnevnih listova Pravda i Vreme, a pogled na skenirane listove iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te Kraljevine Jugoslavije otkiva izuzetno važne detalje iz života naroda Sarajevsko-romanijskog platoa.

Otvaranje prve škole u Palama, izgradnja i osveštanje spomenika stradalima u Prvom svjetskom ratu, razvoj sokolskog pokreta, prvi smučarski sletovi i razvoj turizma na Jahorinu te potresne vijesti iz crne hronike zauvijek su ovjekovječeni u dnevnim novinama toga vremena.

Neobično je to što su Pale kao malo mjesto ili selo pored Sarajeva imale dovoljno medijskog prostora u velikoj zemlji kakva je bila Jugoslavija. Za to su zaslužni dopisnici beogradskih dnevnih novina koji su radili u Sarajevu.

Zbirka članaka koju smo prikupili u arhivu će sigurno predstavljati dnevnik jednog vremena. Članci će čitaoce vratiti u vremena s početka XX vijeka, a posebnu notu u tome će im dati drugačiji stil pisanja.

Istraživanje i otvaranje novih arhiva u budućnosti treba da nam prošire slike o životu ovih prostora iz perioda Otomanskog carstva i Austrougarske, a posebno značajna bi trebala da bude objava Srpskog etnografskog zbornika Jovana Cvijića.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare