Deveti Međunarodni sajam meda

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas otvoren „Deveti međunarodni sajam meda“ na kojem je pčelinje proizvode izložilo više od 30 pčelara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Na manifestaciji, koju je organizovalo Udruženje pčelara „Višegrad“, predstavljeni su livadski i šumski med, kao i polen, propolis, razne mješavine i rakija medovača.

Otvarajući manifestaciju, načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković izrazio je zadovoljstvo zbog masovnosti i kvaliteta izloženih proizvoda.

„Opština prepoznaje značaj bavljenja pčelarstvom i sa Udruženjem pčelara `Višegrad` imamo izuzetno dobru saradnju. Zajednički nam je cilj da unaprijedimo preradu čistog meda“, naglasio je Mišković.

On je dodao da se uvećava broj članova višegradskog Udruženja pčelara, navodeći da Udruženje ima 2.000 košnica.

Predsjednik Udruženja pčelara Višegrad Radoje Tasić rekao je da je ovo do sada najorganizovaniji i najmasovniji sajam meda u Višegradu, te da je dostigao trenutak kada može da organizuje i takmičarski dio.

On je pojasnio da je Udruženje za ovaj sajam meda pripremilo priručnik, koji su napisali pčelari o iskustvima u proizvodnji meda. Priručnik je štampan u 200 primjeraka i biće podijeljen svim posjetiocima i članovima Udruženja.

Tasić je dodao da su pčelari izdvojili nekoliko kilograma meda za djecu ometenu u psihičkom i fizičkom razvoju.

„Sa ovog sajma biće pokrenuta inicijativa da se na prostoru Sarajevsko-romanijske i Gornjo-drinske regije organizuje udruženje koje će se baviti problemom pčelarstva, posebno kvalitetom meda. Med sa ovih prostora je čist i zdrav i nije opterećen hemikalijama, koje mogu ugroziti njegov kvalitet“, zaključio je Tasić.

Na Sajmu medu proizvode je izložio Pčelinjak sa Romanije, koji ima oko 300 društava u sezoni. „Bavimo se proizvodnjom matica, što je vrhunac u pčelnjoj proizvodnji. Proizvodimo livadski, šumski i vrcani med, med u saču, matičnu mliječ, polen, propolis i rakiju medovaču. Zadovoljni smo brojem posjetilaca na ovogodišnjem sajmu“, rekla je Slađana Radović sa Sokoca.

Pčelar iz Višegrada Milanko Rakić kaže da se pčelarstvom bavi devet godina, te da je ovogodišnji odziv izlagača dobar.

Deveti međunarodni sajam meda, koji je izložbeno-prodajnog karaktera, organizovalo je Udruženje pčelara Višegrad, pod pokroviteljstvom opštine Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare