Девет особа са Дауновим синдромом запослено на Јахорини

0

Девет лица са Дауновим синдромом запослено је данас у хотелу „Вучко“ на Јахорини у оквиру програма социјалне рехабилитације особа са инвалидитетом, а захваљујући подршци Владе Републике Српске.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је на конференцији за новинаре да је ово историјски догађај, јер по први пут особе са Дауновим синдромом почињу да раде и самостално живе, оцијенивши да је ово један од највећих антистигматских пројеката у региону.

Јелић је истакао да је пројекат крунисан запошљавањем девет лица са Дауновим синдромом која ће радити као помоћни кувари, конобари, хигијеничари, у вешерају и као собарице.

Он је навео да је Јахорина, осим што је краљица планина, постала и краљица инклузије, социјалне интеграције, јер особе са Дауновим синдромом имају могућност да се искажу као сви људи, што су данас и показали.

Према његовим ријечима, уз подршку Владе Српске и Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде на Јахорини су особе са Дауновим синдромом оспособљене за занимање травар, воћар и вртлар, а Олимпијски центар „Јахорина“ уступио је локацију па су засадили и своје боровнице.

Јелић је рекао да је програм социјалне рехабилитације особа са инвалидитетом, који је покренут 2016. године, подржао предсједник Српске Милорад Додик, након чега су кренули са осамостаљивањем, оспособљавањем особа са Дауновим синдромом и рехабилитацијом.

Он је истакао да највећу захвалност дугује директору Олимпијског центра „Јахорина“ Дејану Љевнаићу и Александру Провићу, директору и власнику хотела „Вучко“ који је дио антистигматског програма, као и универзитетском професору Влади Ђајићу који је увијек из њих.

Љевнаић је рекао да је данас историјски дан за Јахорину и за Даун синдом центар Бањалука јер уз подршку Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Владе раде на инклузији особа са Дауновим синдромом.

„Олимпијски центар годинама промовише идеју инклузије и разумјевања. На састанку са ресорним министром договорено је да Олимпијски центар, као учесник пројекта, оснује посебну пословну јединицу која ће запослити особе да Дауновим синдромом гд‌је ће на Јахорини радити као угоститељи. Особе са Дауновим синдромом ће показати да могу све радити уз нашу подршку“, рекао је Љевнаић.

Провић је истакао је да му је част и задовољство што су дио историјског догађаја не само за Јахорину, него шире.

Након конференције за новинаре, девет особа са Дауновим синдромом извело је представу „Роко и Цицибела“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare