Deretić: Srbi i Jevreji prijateljski narodi

0

ZVORNIK – Akademik Jovan Deretić smatra da je veoma dobro što Srbi i Jevreji održavaju dobre odnose jer su prirodno prijateljski naklonjeni jedni prema drugima.

Deretić je na predavanju o temi „Srbi i Jevreji“, koje je večeras održao u Zvorniku, rekao da je ubijeđen da će u budućnosti Jevrejima biti potrebni Srbi, a Srbima Jevreji, jer ova dva naroda imaju puno toga zajedničkog što dijele.

„Jevreji su uticajni u svijetu i mogu da budu od koristi Srbima, a naravno i Srbi mogu da budu od koristi Jevrejima“, rekao je Deretić.

Deretić je podsjetio da je srpski narod uvijek bio prijateljski raspoložen prema Jevrejima što govori u prilog i činjenica da je Srbija primilo jedan broj Jevreja koji su bili protjerani iz Španije u Prvom svjetskom ratu.

„I Jevreji su se prema Srbiji i srpskom narodu ponašali veoma odano i borili se herojski u srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu“, rekao je Deretić i istakao da su Srbi, iako su teško mogli da spase i sopstvenu glavu, štitili Jevreje i u Drugom svjetskom ratu onoliko koliko su mogli, prihvatajući njihovu djecu kao svoju.

Organizator predavanja je Dom omladine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare