Delegacija opštine Sokolac u posjeti Kosovu i Metohiji

0

SOKOLAC – Delegacija opštine Sokolac, na čelu sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i predsjednikom Skupštine opštine Dankom Vučetićem, boravila je 13. i 14. maja u Goraždevcu, privremenom sjedištu Srpske opštine Peć, na Kosovu i Metohiji, gdje je prisustvovala svečanostima povodom krsne Goraždevca Svetog Jeremije.

Slavske svečanosti u Goraždevcu počele su Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Roždestva Presvete Bogorodice, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Nakon bogoslužnja, krenula je litija i zaustavila se kod čuvene crkve brvnare, bogomolje starije i od Pećke Patrijaršije. Pred ovom drevnom svetinjom obavljen je čin lomljenja slaskog kolača, a besjedio je vladika Teodosije.

Moramo sa ovog mjesta pozvati naše srodnike i sunarodnike da ostanu i opstanu na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji, pozvati izbjegle da se vrate u svoj zavičaj, jer ova zemlja je sveta, natopljena krvlju, suzama i znojem naših predaka. Ne smijemo to zaboraviti i zanemariti, već treba da poštujemo ono što su naši preci činili, sačuvali i nama predali. I zato se mi, na današnji dan, okupljamo ovdje u ovom selu, na ovom mjestu, pored ovog hrama, da bi svjedočili ko smo, šta smo, da smo i mi od roda srpskoga, da i mi živimo i činimo ono što su naši preci radili, kako bi se i u nama sačuvalo ime božije, da bi ostavili svjedočanstvo za naša pokoljenja. U Goraždevcu teče život, rađaju se djeca, što je veoma važno za budućnost ovog mjesta i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je vladika Teodosije i posebno se zahvalio delegacijama opština iz Republike Srpske koje su prisustvovale slavskim svečanostima.

Došli su naši prijatelji iz Republike Srpske da nas podrže u najtežem i najsudbonosnijem trenutku za nas koji živimo na Kosovu i Metohiji. Njihova podrška i njihovo prisustvo izraz su ljubavi naše braće koji su došli da na djelu pokažu ono što svi znamo, a to je da smo jedan narod, jedno biće i jedna duša, naglasio je veliki duhovnik.

Nakon litije koja je prošla ulicama Goraždevca, na čijem putu se, kao i uvijek, sretala sa trpezom koju su pripremile goraždevačke domaćice, otvoren je novizgrađeni Dom zdravlja, koji će znatno poboljšati nivo zdravstvene zaštite stanovnika, jer su i za svaki malo ozbiljniji zdravstveni problem morali putovati u sjeverni dio Kosovske Mitrovice. Za izgradnju Doma zdravlja sredstva je izdvojila Vlada Srbije, koja će, kako je rečeno na svečanosti, obezbijediti i potrebnu opremu.

U prostoru namijenjenom za kulturne sadržaje, publika je imala priliku da vidi zanimljiv kulturno-zabavni program, kome je prethodilo potpisivanje povelje o bratimljenju opština Sokolac, Bijeljina i Nevesinje iz Republike Srpske i opština Žitište, Palilula , Stari Grad, Raška i Koceljeva iz Srbije sa Srpskom opštinom Peć.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je srećan što Sokolac i Romanija sada imaju prijatelje na Kosovu i Metohiji, što će potpisivanje povelje otvoriti puteve saradnje u svim oblastima života i rada.

Učinićemo sve da pomognemo našoj braći u Goraždevcu. Već su krenule određene aktivnosti. Došlo je do kontakata privrednika Goraždevca i nekih drugih gradova na Kosovu i Metohiji sa sokolačkim preduzećima i privrednicima. Mislim da ćemo zajednički moći nešto ozbiljnije uraditi, posebno kada je riječ o privredi, kazao je Bjelica.

Goraždevac trenutno ima oko 1.200 stanovnika. Ima oko 800 osnovaca i srednjoškolaca, ali, zbog nemogućnosti zaposlenja, mladi odlaze, što je potvrdio i predsjednik Skupštine opštine Srboljub Kolašinac.

Nema prostora za zapošljavanje, mladi odlaze i pored nastojanja Vlade Srbije da pomogne ovom mjestu. Već se odselila jedna trećina stanovnika. Dakle, najveći problem je zapošljavanje mladih. Srbija pomaže, ali mi nismo naučili da živimo od socijale. Narod je počeo malo više da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Prije to nismo mogli raditi iz bezbjednosnih razloga, jer preči je jedan ljudski život od bilo kojeg profita. Vjerujem da ćemo i dalje imati podršku Vlade Srbije, da ćemo opstati i ostati na ognjištima naših predaka, rekao je Kolašinac

Učesnici slavskih svečanosti posjetili su i Srednju školu, gdje su se sreli sa rukovodstvom, profesorima i učenicima. Delegacije iz Republike Srpske i Srbije posjetile su dvije velike duhovne svetinje, dva manastira – Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane. Pored pomenutih manastira, delegacija opštine Sokolac posjetila je manastir Gračanicu i spomenik poginulim srpskim vojnicima u Kosovskom boju na Gazimestanu, u Kosovu Polju.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare