Dekani Škrbić i Bokonjić potpisali sporazume sa japanskim univerzitetima

0

Dekani medicinskih fakulteta dva javna univerziteta iz Republike Srpske – u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Ranko Škrbić i Dejan Bokonjić boravili su u višednevnoj posjeti Japanu gdje su posjetili četiri prestižna nacionalna japanska univerziteta i potpisali sporazume o saradnji.

Dekani su, u pratnji ambasadora BiH u Tokiju Siniše Berjana, od 13. do 17. februara posjetili univerzitete u višemilionskim prefekturama Gunma, Nagano, Aomori i Akita, kao i japansko Ministarstvo inostranih poslova.

Sve posjete su organizovane posredstvom Ambasade BiH u Japanu.

Tokom posjete univerzitetima dekane Škrbića i Bokonjića i ambasadora Berjana dočekali su rektori, prorektori i dekani sa saradnicima ovih japanskih univerziteta.

Tom prilikom potpisani su i sporazumi o saradnji sa Hirosaki /Aomori prefektura/ i Akita univerzitetom, a dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji sa Gunma univerzitetom čije konačno potpisivanje se očekuje do kraja marta, nakon sprovođenja administrativnih procedura sa obje strane.

Međuuniverzitetski sporazum sa Šinšu univerzitetom /Nagano prefektura/ je ranije potpisan sa oba javna univerziteta iz Republike Srpske, navodi se u saopštenju Ambasade.

Sporazumi su potpisani na period od pet godina.

Potpisani sporazumi obuhvataju različite oblike saradnje sa fakultetima četiri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije u okviru programa Evropske komisije, saradnju na izradi doktorskih teza, organizaciju naučno-stručnih konferencija i drugo.

Prvi japanski studenti u Republici Srpskoj se očekuju u narednim mjesecima.

Prilikom posjete laboratorijama japanskih fakulteta i univerzitetskim bolnicama, dekani su imali priliku da razmijene mišljenja sa velikim brojem stručnjaka iz prakse i da se upoznaju sa načinom rada i organizacijom, kao i najsavremenijom opremom i inovacijama u oblasti medicine.

Posebno je istaknuta posjeta simulacionim centrima za medicinsku edukaciju čija će iskustva biti dragocjena u uspostavljanju sličnih Centara na medicinskim fakultetima Srpske.

Uzvratna posjeta predstavnika japanskih univerziteta očekuje se u drugoj polovini ove godine.

Ova posjeta ima veliki značaj za internacionalizaciju dva javna univerziteta iz Srpske i povećanje kvaliteta edukacije studenata i istraživanja.

Škrbić, Bokonjić i Berjan posjetili su i japansko Ministarstvo inostranih poslova i razgovarali i sa ambasadorom Japana za zapadni Balkan Kimitake Nakamurom, sa kojim su razmijenili mišljenja o mogućnostima unapređenja odnosa dvije zemlje, sa fokusom na oblast obrazovanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare