Dejtonski sporazum nije brana napretku BiH

0

Dejtonski mirovni sporazum omogućava funkcionisanje BiH i nije prepreka njenom putu ka EU, a eventualne izmjene moguće su samo u dogovoru tri konstitutivna naroda, ocijenjeno je na naučnom skupu „Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji se danas održava u Palama.
Prema riječima dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomira Lukića, Dejtonski sporazum treba gledati pozitivno i čuvati ga.

„To je rješenje, koje će biti trajnije nego što misle oni koji ga kritikuju, zato što je BiH još dosta podijeljeno društvo politički, vjerski i istorijski“, ocijenio je Lukić u izjavi medijima pred početak skupa koji se održava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući zahtjeve za revizijom Dejtonskog mirovnog sporazuma, Lukić je istakao da je svaki pokušaj usmjeren ka unitarizaciji BiH osuđen na propast.

„Samo ravnopravnost naroda garantuje budućnost BiH“, poručio je Lukić.

On je dodao da su visoki predstavnici u BiH, djelujući autokratski, nanijeli mnogo štete BiH ograničavajući i oduzimajući prava čovjeka i građanina, čime su preuzeli ulogu koja u svim demokratskim društvima pripada sudovima.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić smatra da u BiH nije problem u tekstu Ustava, koji je aneks Dejtonskog sporazuma, nego u tome da li se on primjenjuje ili ne.

„Od početka, nažalost, postoje oni koji bi da mijenjaju, a ne da primjenjuju Ustav. To nije normalno, jer u svakoj normalnoj zemlji postoji obaveza svih da poštuju ustav zemlje i primjenjuju ga, a ukoliko postoji konsenzus, onda da pristupe njegovoj izmjeni“, istakao je Mirjanić.

Zagovarajući primjenu važećeg prava, Mirjanić je konstatovao da je promjena Ustava veoma komplikovano političko i pravno pitanje, za šta je u BiH potreban konsenszus i obezbjeđivanje dvije trećine u oba doma Parlamentarne skupštine.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Tomić poručio je da tamo gdje se ljudi slože ništa nije problem.

„O promjeni Ustava u BiH mogu odlučivati samo tri konstitutivna naroda“, rekao je Tomić, koji smatra da je potrebno smanjiti predimenzioniranu ulogu visokog predstavnika u BiH.

Naučni skup „Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“, koji je organizovan povodom Dana Pravnog fakulteta u Palama, okupio je više od 60 učesnika iz zemalja regiona, a na njegovom kraju biće predstavljen Zbornik radova na engleskom jeziku „Javno pravo u BiH: trendovi i izazovi“ /Public Law in Bosnia and Herzegovina: Trends and Challenges“, čiji su izdavači Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Evropska organizacija za javno pravo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare