Davidović: Svaki dan posvetiti djeci, njihovom odrastanju i razvoju

0

BANJALUKA – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je Srni da institucije Srpske preduzimaju brojne aktivnosti s ciljem podrške roditeljstvu, porodici i djeci.

Ona je navela da su danas i djeca i roditelji izloženi brojnim izazovima, da nije jednostavno obezbijediti djeci materijalne uslove a istovremeno ispratiti svaki korak u njihovom odrastanju i zaštiti ih od izazova sa kojima se susreću.

„Vodeći računa i o roditeljstvu, Vlada je odlučila da nezaposlenim roditeljima u porodicama sa četvoro i više djece pruži materijalnu podršku i sigurnost pa je odlukom o finansijskoj pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj obuhvaćeno oko 4.000 porodica“, navela je Davidovićeva.

Davidovićeva je povodom 20. novembra – Svjetskog dana djeteta rekla da je svaki datum koji se obilježava u svijetu posebno značajan, pogotovo kada je posvećen djeci.

„Mi, prvenstveno, kao roditelji, a potom i kao predstavnici institucija svaki dan posvećujemo djeci, njihovom razvoju, djetinjstvu, stvaranju uslova za zdrav psihički i fizički razvoj, kvalitetno školovanje i odrastanje u zdrave i kvalitetne ljude“, istakla je Davidovićeva.

S obzirom na to da je internet jedno od mjesta na kojima djeca danas provode mnogo vremena i izložena su različitim utiacijima, Davidovićeva kaže da je resorno ministarstvo pokrenulo kampanju „Budi drugačiji, blokiraj hejt“ s namjerom da upozori mlade na sve opasnosti kojima se izloženi na internetu, ali i da im ponudi način da se odbrane i distanciraju od takvih uticaja.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić rekla je Srni da se Međunarodni dan djeteta obilježava radi promovisanja dječijih prava, ali i podizanja svijesti o problemima i izazovima sa kojima se djeca i mladi susreću tokom odrastanja.

„Svjetski dan djeteta je prilika da svako od nas da doprinos promociji i zaštiti dječijih prava putem dijaloga i akcija koje će izgraditi i osigurati bolji svijet za djecu“, naglasila je Rajićeva.

Ona je istakla da djeca i mladi treba da daju svoj glas o pitanjima koja su im važna, a obaveza odraslih je da im omoguće bolju budućnost.

Rajićeva kaže da je posebno važno da na ovaj dan slušamo djecu i njihove ideje, zahtjeve i potrebe.

Govoreći o povredama dječijih prava, Rajićeva je navela da do sada primljene prijave-žalbe u instituciji Ombudsmana za djecu nažalost ukazuju da je nasilje nad djecom najzastupljenije, posebno vršnjačko nasilje.

„Iako je posljednjih godina rađeno mnogo na unapređenju zakonskog okvira, kada je riječ o ovoj oblasti i dalje ostaju problemi u pogledu prepoznavanja pa samim tim i prijavljivanja nasilja, a u određenim slučajevima izostaje i adekvatna stručna pomoć i podrška, kako žrtvi, tako i počiniocu“, ističe Rajićeva.

Ona je naglasila da je upravo iz tog razloga neophodno provoditi stalne edukacije djece i stručnih lica radi prevencije nasilja, ali i blagovremene i adekvatne reakcije na nasilje.

Svjetski dan djeteta ili Međunarodni dan djeteta, koji se obilježava 20. novembra, ustanovila je Generalna skupština UN 1954. godine s ciljem promovisanja interakcije i razumjevanja među djecom i dobrobiti djece u svijetu.

Ovaj datum se obilježava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema djeci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se djeca suočavaju.

Dječija prava su utvrđena Konvencijom o pravima djeteta koju je usvojila Generalna skupština UN 1989. godine, a ratifikovale su je 193 zemlje.

Osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes djeteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare