Danil Bahmatov: Romanija ima šansu, iskoristite je!

0

Samostalno otvoreno pismo vlastima, privrednicima, a prije svega ljubiteljima fudbala

Na poziv mog prijatelja, koji je rodom sa Pala, proveo sam na Palama i Jahorini prošle godine desetak nezaboravnih dana. Srbi su slični nama Rusima, priroda je divna, vaša zemlja je u cijelosti lijepa. Svakako, gledali smo dvije utakmice FK Romanije. Da, ja sam Danil Bahmatov, živim i studiram u Ukrajini, vlasnik sam fudbalske agencije GDA project. Pošto mi se dobar dio života “vrti” oko fudbala ideja koja mi je predstavljena, a koju ću ja da predstavim vama zasigurno vrijedi pažnje, ne samo čitalaca ovoga blog-a na sajtu palelive.com već i funkiconera, privrednika, potencijalnih investitora.

Kao što sam rekao, FK Romanija zaista ima šansu, ima perspektivu, ne samo da postane dobar klub u vrhu, već i respektovan, zapažen evropski klub. Pale ima svojevrsnu šansu da postane fudbalski centar, što može na duži period donijeti zavidne ekonomske prihode. Radeći u fudbalu vidio sam moge sportske centre, mnoge fudbalske klubove, u razgovoru sa mojim prijateljem odmah sam prepoznao da FK Romanija zaista ima potencijal. Mi smo u kontaktu sa direktorom kluba g-dinom Predragom Golijaninom, on nam je zaista izašao u susret, odgovorio je na sva naša pitanja, koja su u jednom trenutku bila i dio poslovne tajne kluba. Njegov rad, sa stanovišta nekoga ko je bio posmatrač tokova fudbalskih poslovanja u nekom ozbiljnom klubu, kao što je Šahtjor iz Donjecka gdje sam bio na svojevrsnoj praksi, može se ocijeniti kao ozbiljan i požrtvovan. Ne smijemo izostaviti pohvale na račun plasmana u Prvu ligu, jer je to svakako osnova razmišljanja o budućnosti kluba.

Sportski rezultati su osnova, ali ja ovdje želim skrenuti pažnju na infrastrukturu, koja se pored određenog rezultata mora

Moj dobar prijatelj i saradnik, rodom je sa Pala. Iako veoma mlad brzo je napravio zapažene uspjehe, stekao jake privredne i fudbalske veze, koje sada želi da stavi na raspolaganje FK Romaniji. Bio je marketing menadžer jednog novosadskog FK,  a posrednik je svih većih transfera moje agencije, sarađujemo sa Afrikom, Italijom, Ukrajinom, Rusijom.

Zamolio me je da vam predstavim ovu ideju, ne samo da vam je predstavim nego da joj lično, i svojim vezama, direktno doprinesem, ovo je moj prvi korak. Nadam se da ćete razumijeti njegovu želju da ostane anoniman, bar za sada, jer je Pale za njega još uvijek mirna, porodična oaza.

postaviti kao imperativ u skorijoj budućnosti. Prije svega, ovu šansu moraju shvatiti čelnici opštine, OC Jahorina, čelnici nadležnih ministarstava i svi relevantni. Palama je za bilo koji ozbiljniji uspjeh, potreban koliko toliko moderan sportski teren. Potencijal je ovdje prirodan, Jahorina se nalazi na 1600 metara nadmorske visine, a Pale na 800 nadmorske visine, svaki fudbalski znalac ovdje prepoznaje idealne uslove za organizovanje priprema ekipa za svoja takmičenja. Tu je šansa OC Jahorine da popuni izvjesne kapacitete, šansa Pala da zaradi na ljudima koji će svoj novac, posredstvom ovoga dijela sportskog turizma ovdje ostavljati. Ovakvu priliku je Slovenija relativno lako iskoristila, pa sada gosti mlađe selekcije londonskog Arsenala i druge. Znam da će većina vas reći da je kriza i da sve to košta. Ovdje moramo postaviti pitanje da li želimo uspjeh, kakav uspjeh i sa kim graditi taj uspjeh. Iz ovoga proizilazi i da se nadležni na svim mjestima koje klub ocijeni kao potencijalne saradnike, moraju jasno opredijeliti da li žele biti dio uspjeha ili ne, shodno tome FK Romanija može znati na koga može da računa i kakav plan može da napravi. Ovdje prije svega mislim na opštinu i na OC, sa njima se može doći do uspjeha, a oni moraju biti svijesni da iza ovoga stoji i njihov političko-ekonomski uspjeh. Skraćeno, pored zimskog možete stvoriti i ljetnji turizam u Palama i na Jahorini.

Ni u kom slučaju ne treba se zaboraviti da na Palama studira veliki broj studenata, izvijestan sportski centar bi bio doprinos svim ljudima koji žive u Palama. Čuo sam! Trebate biti ponosni što na aktuelnim ZOI u Vankuveru imate 6 olimpijaca. Šta bi tek bilo da oni imaju prave uslove!?

Atletska staza i dodatni sportski teren kao imperativ FK Romanije, opštine, OC Jahorina, fakulteta za fiskulturu kao i ostalih fakulteta, samostalnih privrednika. Sve to bi pokrenulo ekonomiju oko kluba, klub bi bio vrlo brzo sposoban za određene samostalne investicije, kao što je upravna zgrada itd. Ne samo prihodi, tu je dalje i nivo podrške i raznovrsna prijateljstva koja bi FK Romanija mogla da stekne. Podršku ljudi iz fudbala i privrede, specijalne fudbalske veze sa klubovima, agencijama, savezima, fudbalskim pojedincima.
 Danil sa predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem

Sve ovo važi uz konkretan plan, ozbiljne i svrsishodne pregovore sa relevantnim činiocima. Mi smo oko sebe okupili razne fudbalske stručnjake, arhitekte, tražimo mišljenje javnosti, tražimo konsenzus oko zajdeničkog cilja, cilja bolje budućnosti. Mi, „mala grupa“ okupljena oko ove ideje stavljamo se na raspolaganje u korist dostizanja navećih ciljeva, mi kažemo ZA USPJEH! Želimo da vidimo na koji način se drugi izjašnjavaju.

Prije svega prijateljski, a onda sportski pozdrav svim Paljanima,

DANIL BAHMATOV

Februar 2010.

Svi zainteresovani, mogu se obratiti Danilu Bahmatovu i ostalim članovima ove grupe putem maila:   buducnost.romanije@yahoo.com

Svima zainteresovanima će biti u najkraćem mogućem roku, najiskrenije, odgovoreno.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare