Danas otvaranje izložbe “Belezi velikih zločina”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložba “Belezi velikih zločina” autora Veljka Đurića Mišine, posvećena obilježavanju 75 godina od početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, biće otvorena danas u galeriji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Izložba Mišine, direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu, skromni je doprinos u podsjećanju na velike nesreće i istovremeno opomena da budu spriječene neke nove.

Zbirku čini dvadesetak umjetničkih djela urađenih u raznim tehnikama, a njena vrijednost iskazuje se i kroz njeno predstavljanje u gradovima širom Republike Srpske i Srbije – Beogradu, Bijeljini, Banjaluci, Trebinju i Višegradu.

Izložba će biti otvorena u 12.00 časova, a organizatori su Muzej žrtava genocida Beograd, Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

 

Mišina: Komunistički režim insistirao na zaboravu genocida nad Srbima


ISTOČNO SARAJEVO – Komunistički režim u Jugoslaviji je, vođen idejom bratstva i jedinstva, insistirao na zaboravu genocida i zločina nad Srbima počinjenim u Drugom svjetskom ratu, rekao je danas u Istočnom Sarajevu direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina.

Otvarajući svoju autorsku izložbu “Belezi velikih zločina”, posvećenu obilježavanju 75 godina od početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, on je poručio da zločini nad Srbima nikada nisu, niti smiju biti zaboravljeni, te da oni moraju biti dio kolektivnog sjećanja.

Mišina je novinarima rekao da je ova izložba dio likovne zbirke Muzeja genocida, koja podsjeća na velike tragedije Srba u 20. vijeku.

“Većina radova odnosi se na Drugi svjetski rat, na opšta poznata stradanja u Kragujevcu, Kraljevu, Novosadskoj raciji, Jasenovcu. Pripremamo i novu izložbu koja će biti dopunjena novim djelima u kojima će biti zastupljeni Kumanovska bitka /1912/, događaji iz Crne Gore, ali i Brod na Drini /1942/, kao i još nekoliko tema koje će biti ugovoarane sa likovnim umjetnicima sa ovih prostora”, istakao je Mišina.

On je izrazio želju da, u saradnji sa nekim umjetnikom sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, u novu kolekciju bude uvrštena i slika o egzodusu srpskog naroda iz Sarajeva 1995. godine.

Prema njegovim riječima, Muzej genocida posjeduje i stotine hiljada digitalizovanih fotografija, te oko 200.000 digitalizovanih dokumenta.

“Posebna aktivnost Muzeja obavlja se kroz produkciju dokumentarnih filmova. Uradili smo dokumentarni film o Starom sajmištu /današnji Novi Beograd/, njemačkom logoru na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, a pripremamo i nekoliko filmova o Jasenovcu i zločinima u NDH”, naveo je Mišina.

On je ukazao da saradnja Muzeja genocida sa sličnim institucijama u Zagrebu postoji i da nije loša, ali da sa Sarajevom ne postoji nikakva.

“Mi ne bježimo od istraživanja zločina koji se dogodio u Srebrenici, želimo da sjednemo sa drugom stranom – muslimanskom, za isti sto i da razgovaramo, ali ne želimo da slušamo jednu priču, već da razmijenimo baze podataka. Nismo do sada dobili priliku da tako nešto uradimo”, rekao je Mišina.

On je dodao da Muzej genocida u saradnji sa Matematičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu planira da uradi i virtuelni muzej genocida, za koji će pripreme početi za nekoliko dana, kao i virtuelni muzej Jasenovca.

Izložbu “Belezi velikih zločina” čini dvadesetak umjetničkih djela urađenih u raznim tehnikama.

Izložba će za građane biti otvorena do 25. februara u galeriji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Oganizatori su Muzej žrtava genocida Beograd, Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments