Danas otvaranje Fabrike znanja u Andrićgradu

0

VIŠEGRAD – Edukativna manifestacija informacionih tehnologija pod nazivom „Fabrika znanja“ danas će biti otvorena u Andrićgradu.

Prema najavi organizatora, ovu dvodnevnu manifestaciju trebalo bi da otvore ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić.

Manifestacija informacionih tehnologija održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i velikog broja međunarodnih kompanija i lokalnih sponzora.

Na svečanom otvaranju, zakazanom za 12.00 časova, gostima će se obratiti i Veselin Jevrosimović, predsjednik kompanije „Kom trejd“, koja od samog početka pruža podršku ovoj manifestaciji.

Osnovni koncept manifestacije „Fabrika znanja“ zasnovan je na pragmatičnom pristupu i direktnoj komunikaciji između uspješnih, svjetski priznatih stručnjaka i mladih ljudi koji se tek upoznaju sa svijetom tehnologije i razmatraju svoje mogućnosti za izgradnju karijere.

Organizatori „Fabrike znanja“ očekuju dolazak više od 2.000 učenika osnovnih i srednjih škola, koji će imati priliku da prisustvuju predavanjima i radionicama u okviru kojih mogu naučiti neke od osnovnih principa informatičke industrije pod nadzorom iskusnih profesionalaca.

Teme koje će biti obrađene u okviru „Fabrike znanja“ odabrane su u skladu sa uzrastom i interesovanjima posjetilaca, uz poseban osvrt na različite aspekte izgradnje karijere u oblasti visoke tehnologije.

Predavači na ovoj manifestaciji dolaze sa uspješnih akademskih institucija i iz profesionalnih kompanija, a osim predavanja koja predstavljaju najbitniji oblik prenošenja stručnog znanja, posjetioci će imati priliku vidjeti i izložbu posvećenu mobilnim uređajima, te učestvovati u zabavnim sadržajima kao što su kvizovi znanja, kutak sa igricama…

Učenici i studenti koji pokažu najbolje poznavanje novih tehnologija imaće priliku da osvoje vrijedne nagrade.

„Fabrika znanja“ biće završena koncertom beogradske rok-grupe „Partibrejkers“, koji će biti održan u Andrićgradu, 12. septembra sa početkom u 21.00 čas.

Projekat „Fabrika znanja“ počeo je 2009. godine, a do sada je obuhvatio događaje posvećene upotrebi informacionih tehnologija u obrazovanju na teritoriji Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Započeta sa idejom da se promovišu nove tehnologije i njihova uloga u obrazovnom procesu, „Fabrika znanja“ predstavlja jedinstven događaj u jugoistočnoj Evropi.

U okviru ovog projekta, oko 3.000 učenika i studenata svake godine ima priliku da se iz prve ruke upozna sa aktuelnim trendovima na polju hardvera i softvera, uz pomoć više od 50 iskusnih predavača i demonstratora, kao i više od 100 volontera.

Sticanje tehnoloških kapaciteta je jedan od osnovnih preduslova za ekonomski i kulturni razvoj regiona, dok najmlađa populacija predstavlja ključ za rješavanje ovog problema na dugoročnom planu.

„Fabrika znanja“ je u proteklih pet godina učinila mnogo da se otvore perspektive za proizvodnju informatičkih stručnjaka u nekoliko država u okruženju.

„Dosadašnja praksa je pokazala da među učenicima, ali i njihovim nastavnicima i profesorima, postoji veliko interesovanje za ovaj tip aktivnog učenja, što je ključni motiv za nastavak ove akcije uprkos svim logističkim i organizacionim izazovima“, ističe se u saopštenju organizacionog tima manifestacije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare