Danas obilježavanje Dana Republike Srpske

0

Danas u 10.00 časova prijemom za predstavnike Boračke organizacije u kabinetu načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića će početi obilježavanje Dana Republike Srpske u Palama.


U 10:30 časova u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama će bpočeti služenje parastosa za poginule borce Vojske Republike Srpske, a nakon toga će biti položeni vijenci na Centralnom spomen obilježju u Palama.

U 11:30 časova u galerijskom prostoru Cekovića kuće će biti otvorena izložba eksponata iz perioda stvaranja Republike Srpske, koja će vjerovatno postati okosnica postavke budućeg muzeja Republike Srpske.

Na socijalnim mrežama su najavljena neformalna okupljanja građana na novom gradskom trgu u Palama sutra, 9. januara u 12.00 časova.

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, a 9. januara će proslaviti svoj 24. rođendan. Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Republika se prostire na 24.857 kvadratnih metara, a prema podacima zadnjeg popisa iz 2013. godine ima 1.326.991. stanovnika.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare