Danas obilježavanje 73 godine od Bitke na Sutjesci

0

FOČA – U Dolini heroja na Tjentištu danas će biti obilježene 73 godine od Bitke na Sutjesci.
Obilježavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovaće delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Socijalitičke partije Petar Đokić, koji je i ministar industrije, energetike i rudarstva.

Program će početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu, dok je u 11.20 časova planirno obraćanje zvaničnika.

Potom će od 11.45 časova uslijediti prigodan kulturno-umjetnički program, a zatim i besplatan ručak za posjetioce.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, rekao je ranije da je Bitka na Sutjesci, sinonim odbrane slobode.

Prema njegovim riječima, bitka na Sutjesci je ušla u istoriju kao primjer pokazane velike izdržljivosti i visokog morala.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da će lokalna zajednica i ove godine učiniti sve da ovaj događaj bude obilježen kako zaslužuje.

„Bitka na Sutjesci jedan je od događaja iz Drugog svjetskog rata koji su značili prekretnicu u borbi protiv okupatora, i ona je potvrda našeg opredjeljenja da smo uvijek bili na strani slobode i pravde“, istakao je Mašić.

Predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade DŽajić rekao je, povodom obilježavanja 73 godine od bitke na Sutjesci, da je ova bitka za partizanski pokret značila „biti ili ne biti“.

„Mnoge jedinice su u toj bici bile prepolovljene, desetkovane. Značajan broj Krajišnika, kao i Banjalučana, izginuo je na Sutjesci. To je bila velika bitka za sve, a oni koji to tvrde suprotno, nisu na dobrom putu“, rekao je DŽajić Srni.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva „Švarc“ /“Crno“/ njemačkih snaga u ljeto 1943. godine.

Cilj ove operacije bilo razoružanje četnika i uništenje operativne grupe NOVJ. Operacija je imala dvije etape – razoružanje i raspuštanje četnika /i likvidaciju štaba Draže Mihailovića/, i uništenje operativne grupe NOVJ.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u BiH.

I prema obimu i broju poginulih vojnika, Bitka na Sutjesci bila je najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Bitka na Sutjesci postala je zbog toga simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima. Mnoge ulice, škole, ustanove i sportska društva u poslijeratnoj Jugoslaviji nazvane su po ovoj bici.

Za sve koji žele da prisustvuju obilježavanju obezbijeđen je autobuski prevoz do Tjentišta iz Banjaluke, Kozarske Dubice, Prijedora, Laktaša, Teslića i Foče. Očekuju se i autobusi sa posjetiocima iz Srbije i Crne Gore, kao i dolazak studenata sa Pala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare