Danas o statusu srpskog jezika i pisma

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okrugli sto o statusu srpskog jezika i pisma biće održan danas u Istočnom Sarajevu, a govoriće se o tome da li je potrebna institucionalizacija ćirilice, da li je potrebno kažnjavati njeno nekorišćenje i da li će se formalizovati u pravnom registru.

Iz Matične biblioteke su naveli da je srpski jezik u posljednjih nekoliko decenija počeo da gubi znatan dio svoje teritorije i govornika, posebno sa osamostaljenjem istojezičkih republika bivše SFRJ koje su promovisale njegove varijante u standardne jezike sa djelimično drugačijom normom i radikalno drugačijim imenom jezika – hrvatskim, „bosanskim“ i crnogorskim.

Posljedice tog procesa su brojne, istaknuto je u saopštenju gdje se sumarno ogledaju u rasparčavanju njegovog kulturnog nasljeđa – za srpske ćirilične spomenike otimaju se svi i proglašavaju ih svojim, redefiniše se njegov i identitet njegovih govornika, čiji je odnos prema upotrebi jezika manje-više nemaran.

Ukazuje se da je srozavanje pisanog i govornog standarda srpskog jezika primjetno na svakom koraku, posebno u pisanim i govornim medijima, ali, nažalost, i u obrazovnom sistemu, čemu je doprinijela dosadašnja nebriga politike i nejedinstvo najuticajnijih srpskih lingvista u vezi sa identitetom jezika i u njemu ostvarene kulture.

Okrugli sto organizuju Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama, a učestvovaće profesori ovog fakulteta Miloš Kovačević, Milanka Babić i Saša Knežević. Najavljen je dolazak i pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Tanje Đaković.

Početak je zakazan za 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare