Danas dodjela nagrade „Ivo Andrić“ Prilepinu i Kovačeviću

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas će biti dodijeljene nagrade „Ivo Andrić“ za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolji roman objavljen prvi put u Republici Srpskoj i Srbiji dramskom piscu Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu.
Nagrada „Ivo Andrić“ dodjeljuje se u dvije kategorije. Za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo „Hipnoza jedne ljubavi“ nagrađuje se Dušan Kovačević, a za roman „Obitelj“ i za knjigu pripovjedaka „Sedam života“ nagrađuje se ruski pisac Zahar Prilepin.

Nagrade bi trebalo da uruče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, saznaje Srna.

Dodjeli nagrada prisustvovaće rukovodioci odjeljenja Andrićevog instituta, članovi žirija i druge visoke zvanice iz svijeta kulture i nauke.

Svečanost uručenja nagrada zakazana je za 13.00 časova.

Predsjednik stručnog žirija za dodjelu Nagrade „Ivo Andrić“ i stalni savjetnik Andrićevog instituta Jovan Delić ranije je izjavio da je Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i „smjehotvoraca“.

On je naveo da su Kovačevićeve drame „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan Treći“, „Sabirni centar“, „Balkanski špijun“, „Sveti Georgije ubija aždahu“, „Klaustrofobična komedija“, „Profesionalac“, „Urnebesna tragedija“, „Lari Tompson“ i druge objavljene u njegovim petotomnim „Sabranim delima“ i sve su remek djela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike.

Delić je ocijenio da je, nastavljajući tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad u kombinaciji sa poetskim dramama Simovića i humorom Bećkovića, Kovačević „podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrijednost prvog reda“.

Govoreći o ruskom piscu Prilepinu, Delić je naglasio da je on i prije romana „Obitelj“ imao status klasika savremene ruske književnosti, a da je tim romanom ne samo učvrstio taj status, već ga i „visoko podigao“, naslanjajući se na veliku tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju.

Član žirija Vladimir Kecmanović izjavio je da mu je bila čast što je učestvovao u odlučivanju o dodjeli najvažnije književne nagrade u ovom dijelu svijeta.

On se saglasio sa Delićem da je Kovačević, koji je dobio Nagradu „Ivo Andrić“ za životno djelo, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, ali da je svojim književnim inovacijama veliki i u svjetskim okvirima.

Član žirija Želidrag Nikčević rekao je da je proglašenje dobitnika ove nagrade za njega „dugo očekivani praznik“.

„Kada srpska kultura preko ‘Andrićevog instituta’ na čijem čelu je Emir Kusturica ukazuje poštovanje i ljubav prema ruskoj kulturi nagrađujući jednog velikog ruskog pisca, to je susret na vrhu – u visini očiju i srca. To je onaj bratski stisak ruke koji pokazuje bliskost ruske i srpske književnosti“, rekao je Nikčević.

Nagrada „Ivo Andrić“ ustanovljena je 2015. godine i dodjeljuje se u dvije kategorije – za životni doprinos srpskoj književnosti autora koji je u proteklih pet godina objavio zapaženo djelo i za najbolji roman objavljen u Republici Srpskoj i Srbiji na srpskom jeziku.

Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare