Damjan Škipina: SNSD je najbolja politička ponuda za narod Republike Srpske

3

Iako je mlad čovjek, Damjan Škipina je političar s ozbiljnim iskustvom kojem su građani Pala već tri puta dali povjerenje da ih predstavlja kao odbornik u Skupštini opštine Pale, kojom danas u svojstvu predsjednika i rukovodi, a već drugi mandat zaredom njihov je predstavnik i u Skupštini grada Istočno Sarajevo, gdje trenutno predvodi, u političkom smislu i kapacitetu najjači Klub odbornika SNSD-a.

Poznat kao neko ko se pretjerano ne pojavljuje u javnosti i čije djelovanje se karakteriše kao rad vrhunskog operativca iza kojeg ostaju vidljivi pozitivni rezultati, što je pokazao i obavljajući funkciju direktora JU „Studentski centar“ Pale, Škipina i dalje umjesto javnih obraćanja, kamera i razgovora sa novinarima, od kojih, naravno, ne bježi, ipak radije i u mnogo većoj mjeri pažnju poklanja direktnom i ličnom kontaktu sa ljudima, smatrajući da je to najbolji način „da čovjek sasluša, razumije i pokuša da riješi ono što je moguće, a što se nameće kao potreba i kao takvo kandiduje i kao problem koji je potrebno prevazići…“

– Da budemo to što jesmo u politici odlučio je narod i zato i jesam nepokolebljivi pristalica toga da svaki izabrani odbornik, narodni poslanik, ministar ili funkcioner bilo kojeg ranga i na bilo kojem nivou vlasti mora uvijek biti na direktnoj vezi sa narodom i među narodom, jer to je, ne jedini, ali svakako najbolji način da njegov rad bude od opšte koristi-kaže Škipina na početku svog predizbonog intervjua u svojstvu kandidata SNSD-a za narodnog poslanika u Izbornoj jedinici 8, koja obuhvata šest gradskih opština Istočnog Sarajeva, te Rogaticu i Han Pijesak rekao je Škipina za princip.news.

Prvi put ste kandidat za narodnog poslanika i Opštinski odbor SNSD Pale je, predlažući Vas na tu listu, uzeo u obzir sve ove navedene činjenice i ono što Vas karakteriše kao političara i čovjeka, smatrajući da ste pravi izbor i neko ko može na najbolji način odgovoriti očekivanjima partije u smislu sprovođenja njenih politika, ali i očekivanjima građana Pala i Sarajevsko-romanijske regije. Šta za Vas lično sve rečeno znači?

– Biti narodni poslanik nije tek stvar političkog prestiža, to je prvenstveno čast i volja da se preuzme odgovornost prema ljudima koji su ti dali povjerenje i mogućnost da budeš biran i predano radiš u interesu građana, opštine i grada iz kojeg dolaziš, podrazumijeva se i Republike Srpske u cjelini. Naravno, poštujem odluku partijskih organa i počastvovan sam što su me kandidovali za narodnog poslanika, ali sam i potpuno svjestan da me to dodatno obavezuje. To pred mene stavlja zadatak da opravdam ukazano povjerenje i na najbolji mogući način predstavim sve ono što je SNSD uradio, radi i namjerava uraditi na ovom području, a što nije nešto za šta je zaslužan samo Damjan Škipina, već i naši odbornici i načelnici opština, gradonačelnik, republičke institucije i, na kraju, što je veoma bitno naglasiti, više hiljada vrijednih aktivista i simpatizera naše političke partije, koja je nesumnjivo motor opšteg razvoja ovog kraja.

Pale su najveća opština u Sarajevsko-romanijskoj regiji i imaju posebnu istorijsku ulogu u stvaranju i odbrani Republike Srpske, što predstavlja, takav je utisak u javnosti, i određenu specifičnu težinu i dodatnu obavezu za svakoga kandidata odavde, a posebno za nekoga ko je kandidovan u ime najveće i najjače političke stranke u Srpskoj, koja istovremeno predvodi i lokalnu vlast?

– Svjestan sam te činjenice, strateškog značaja Pala i cijele ove regije za Republiku Srpsku, kao i posebne odgovornosti svakoga ko u poslaničkim klupama predstavlja ovdašnji narod, koji je, uz puno uvažavanje sunarodnika iz svih ostalih dijelova naše Republike, zajedno sa političkim i vojnim rukovodstvom ovdje stvarao sve ono što je potrebno za život i funkcionisanje jedne države i baš odavde, nesebično, na borbenim linijama i institucionalno, stvarao i branio Republiku Srpsku. Kao mlad, ali i čovjek koji ima dovoljno političkog iskustva apsolutno sam spreman da odgovorno nosim tu časnu obavezu i sve što radim, činim u interesu građana. Ovdje ipak moram podsjetiti javnosti da i pored svega što se vezuje za tu odgovornu, državotvornu ulogu Pala i ovdašnjih ljudi, ova opština, od kada postoje otvorene liste, ma koliko to djelovalo nevjerovatno za jednu sredinu sa najvećim brojem stanovnika, odnosno birača u ovoj izbornoj jedinici, još nije imala direktno izabranog narodnog poslanika. Biću potpuno otvoren i reći da smatram da je došlo vrijeme da se to promijeni i da Paljani u najvišem zakonodavnom organu imaju svog sugrađanina koji se tu nije našao kao, narodski rečeno „kompenzacionaš“, već narodnog poslanika čiji će izborni kapacitet, odnosno broj glasova biti za poštovanje i koji će upravo u toj činjenici imati onu dodatnu političku snagu da predloži i ubrza realizaciju brojnih projekata od interesa za ovdašnje, ali i sve građane Sarajevsko-romanijske regije. Kad ovo govorim, činim to i kao predsjednik Skupštine opštine Pale i predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo, gdje upravo nastojimo da vodimo politiku koja podrazumijeva napredak i razvoj svake naše opštine. To nije prazna priča, to je proces koji građani mogu da primijete i svi mi koji živimo od Han Pijeska do Trnova, od Rogatice do Sokoca i Pala, Istočnog Starog grada, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo ovaj prostor treba da posmatramo kao jedinstvenu cjelinu koja nas okuplja i oko koje se okupljamo želeći da je gradimo i razvijamo.

Kada smo već kod toga, jeste li zadovoljni obimom do sada realizovanih projekata i ima li nekih važnih, kapitalnih poduhvata u najavi?

– Na području Sarajevsko-romanijske regije, republičke institucije koje je predvodio i predvodi SNSD uložile su više od pola milijarde maraka. Ako se osvrnemo desetak godina unazad i analiziramo šta je sve urađeno i izgrađeno jasno ćemo zaključiti da su tu nove zgrade fakulteta, studentskih domova, nove sportske dvorane i bolnica „Srbija“, savremeno pozorište, obnovljeni objekti domova zdravlja, nove škole, obdaništa, divni parkovi, desetine kilometara novih i rekonstruisanih ulica i lokalnih puteva, kilometri javne rasvjete, novi mostovi i vodovodni sistemi, poput ovog u Brezovicama na koji se čekalo decenijama, kao i tuneli Stambolčić i Kalovita brda, jednostavno, unapređena je cjelokupna infrastruktura koja je dala podstrek i intenzivnoj stanogradnji, koja je svakako pozitivno uticala na nivo privredne aktivnosti, što je omogućilo i da lakše prebrodimo krizne trenutke poput onih za vrijeme pandemije virusa korona. Kao posebnu cjelinu moram istaći Jahorinu koja sa novim sadržajima OC „Jahorina“ naprosto blista i svojom modernom infrastrukturom skijaških staza i vertikalnog transporta drži poziciju u grupi velikih evropskih centara. Reći sve ovo, a ne istaći da je broj zaposlenih na istorijskom maksimumu bilo bi neozbiljno, s tim da dalji napredak u tom segmentu stoji kao stalna obaveza.

I opština Pale napravila je vidne pomake. S obzirom na to da ste u tome i lično učestvovali kao odbornik, sada i kao predsjednik Skupštine opštine, jeste li zadovoljni?

– Ako iznesem podatak da je opština Pale do prije pet, šest godina ostvarivala budžet u iznosu od nepunih osam miliona maraka, a da ove godine ima budžet preko 20 miliona, te samostalno samo za projekte u obnovi i izgradnji infrastrukture izdvaja taj nekadašnji godišnji budžet, mislim da sam ilustrativno i odgovorio na pitanje. Istovremeno, vraćeni su milionski dugovi opštine i opštinskih preduzeća, kao i Doma zdravlja koji je danas i obnovljen po najvišim standardima energetske efikasnosti. Unapređena je pronatalitetna politika koja kao mjera prije dolaska SNSD-a na vlast nije ni postojala, utrostručeni su podsticaji u privredi i poljoprivredi, stipendije, socijalna davanja…Pred nama su, opet, kapitalni projekti koji će otvoriti novu stranicu u razvoju Pala i ove regije, poput skoro 100 miliona maraka vrijedne izgradnje gondole Pale-Jahorina, kao i realizacija već započetog projekta izgradnje Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta sa zatvorenim bazenom, izgradnja savremene zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, nove gradske toplane, novog fudbalskog terena sa umjetnom podlogom, rehabilitacija, obnova i modernizacija magistralnih puteva, što sve jesu milionski i višemilionski vrijedni projekti iza kojih stoje odluke Vlade Republike Srpske. Takođe, vratiću se na početak i pomenuti da se naš odnos prema značaju i ulozi Pala u stvaranju i odbrani Republike Srpske i učešću naših ljudi u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ogleda u iskrenoj volji da njegujemo kulturu sjećanja i odajemo počast onima koji su žrtvovali živote za Republiku Srpsku i slobodu koju danas uživamo. To nisu i ne smiju biti samo riječi i mi smo posljednjih godina u saradnji sa Boračkom organizacijom obnovili centralno u Palama i spomen-obilježja u Mokrom, naselju Stanica, na Jasiku…Gradimo i Muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata, obnavljamo objekat Mali dom koji ima upravo taj istorijski značaj kao zdanje u kojem je tokom rata boravilo rukovodstvo Republike Srpske, a gdje će takođe biti depadans muzeja, dok je u planu i izgradnja velikog spomen-kompleksa na Golom Koranu. To su konkretni poduhvati.

Vratimo se predstojećim izborima. Šta očekujete i kakva je Vaša procjena izbornih rezultata u Izbornoj jedinici 8 i Republici Srpskoj uopšte?

– Očekujem ubjedljivu pobjedu Milorada Dodika i Željke Cvijanović za predsjednika Republike Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i pobjedu SNSD-a na oba parlamentarna nivoa. U to ne treba niko da sumnja, jer SNSD je najbolja politička ponuda za narod u Republici Srpskoj, koji može da prepozna kome su snaga njenih institucija, ustavna pozicija i dostojanstvo na prvom mjestu. Što se tiče Izborne jedinice 8, iz koje se u Narodnu skupštinu Republike Srpske direktno biraju četiri narodna poslanika, iznijeću jednu procjenu koja nije samo moja, a koja u staru upućuje na to da će SNSD osvojiti dva, a SDS jedan direktni mandat, što jeste sasvim realno, dok će se za preostalo mjesto koje direktno vodi u skupštinske klupe boriti sve ostale, uslovno rečeno, manje političke partije. Ko će tu koga nadjačati, vidjećemo, ali sve ankete, prognoze, pa i raspoloženje na terenu govore da će to biti omjer 2-1-1 i da će SNSD opet osvojiti dva direktna mandata u ovoj izbornoj jedinici, da će ovdje imati i najbolji rezultat za PS BiH, kao i pojedinačne funkcije, što znači da će ubjedljivo pobijediti i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Ako me pitate za lična očekivanja, neću biti sad previše skroman i poslije svega što sam rekao u ovom intervjuu pribjegavati nekom nazovimo diplomatskom odgovoru. Da, očekujem da ću osvojiti direktan mandat i biti narodni poslanik sa Pala u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imajući u vidu to da intervjui ovakvog tipa naprosto zahtijevaju odgovore na pitanja ko si, šta si, šta si do sada radio i uradio i za šta ćeš se boriti i zalagati u daljem radu, vjerujem da sam iskreno odgovorio iznijevši dosta argumenata za koje cijenim da su dovoljno čvrsti da bi građani Pala i ove regije donijeli odluku da glasaju za kandidatsku listu SNSD-a, na kojoj je i moje ime.

(www.palelive.com / banjaluka.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

hej hvalospjevi moji mili

Ja sam šokirata.

Kako kaže narod „od nameta nema selameta“, u prevodu „od pritisaka nema koristi“. Koja je najbolja politička opcija da bi se glasalo to treba da odluče sami birači, od hvalisanja ko je najjbolji slaba fajda. Birači imaju priliku da prepoznaju za koga će glasati.