Utvrđeno da je Dodik osvojio najviše glasova za predsjednika Srpske

0

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je danas u Sarajevu dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH 2022. godine prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske održanim 2. oktobra.

Ovom odlukom precizirano je da je na izborima za potpredsjednika Republike Srpske iz reda Bošnjaka najviše glasova osvojio Ćamil Duraković, a iz reda Hrvata Ivan Begić.

Odluku o utvrđivanju rezultata CIK je donio nakon što je po njegovoj naredbi od 10. oktobra izvršeno kontrolno brojanje glasova na izborima za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Protiv odluke glasala je samo član Vanja Bjelica Prutina.

Usvajanju odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata prethodilo je usvajanje Izvještaja Glavnog centra za brojanje o izvršenom kontrolnom brojanju i Izvještaja kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

Izvještaj Glavnog centra za brojanje podnio je direktor Glavnog centra Goran Mišković, koji je i generalni sekretar CIK-a, dok je Izvještaj kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala podnio Srđan Bjelica, koji je naveo da je u Glavni centar stiglo više od 44.000 vreća.

On je rekao da je Glavni centar naišao na mnogo problema.

„Dokumentacija i kompletno pakovanje je rađeno pogrešno iako je bilo 30.000 biračkih odbora, a nas 20 je moralo da ispravi sve ono što su oni pogriješili“, rekao je Bjelica.

Članovi Komisije u raspravama su konstatovali da je u izvještajima naveden veliki broj nepravilnosti, ali da je potrebno da CIK utvrdi rezultate nakon završenog kontrolnog brojanja.

Konstatovano je da uočene nepravilnosti u budućnosti treba pokušati ispraviti.

Iako je bila jedina koja nije glasala za odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Vanja Bjelica Prutina rekla je da nema nikakvu dilemu kada su u pitanju ovi rezultati.

„Tačni su rezultati za predsjednika i građani Republike Srpske to znaju. Stojim pri tome da bi na 253 biračka mjesta trebalo ponoviti izbore“, navela je Prutina.

Ona smatra da CIK prihvatanjem izvještaja Glavnog centra za brojanje „staje iza nezakonitog rada biračkih odbora koji nisu spakovali vreće sa glasačkim listićima na pravilan način“.

„Jasno je do detalja definisano kako se glasački listići pakuju. To nije izmišljeno da bi se neko igrao vrećama različitih boja nego da bi CIK-u ili gradskoj ili opštinskoj komisiji omogućilo da bez problema kroz odgovarajuće upakovan materijal izvrši pravilno objedinjavanje“, rekla je Prutina.

Članovi CIK-a Ahmet Šantić i Vlado Rogić uvjereni su da je kontrolnim brojanjem, kao i odlukom o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske utvrđena volja birača.

Prema Šantićevim riječima, izvještaj Glavnog centra ne sadrži nepravilnosti koje bi eventualno mogle uticati na utvrđivanje rezultata, ali će evidentirane nepravilnosti biti predmet analize i prekršajnih postupaka koji će uslijediti prema izbornoj administraciji.

„A sigurno će i nadležna tužilaštva imati posla“, zaključio je Šantić.

Podsjećajući da je glasao protiv odluke o kontrolnom brojanju, Rogić je rekao da to nije razlog da se ide ka utvrđivanju rezultata, što je obaveza Komisije.

Prema njegovim riječima, nalaze izvještaja treba iskoristiti za promjenu Izbornog zakona BiH.

On je rekao da neki priželjkuju poništenje izbora, ali da se CIK mora voditi onim što propisuje Izborni zakon, a on propisuje i kada se mogu poništiti izbori.

„Kad bi poništavali izbore gdje god je glasač odnio listić kući, mogli bi do besvijesti ponavljati izbore“, naveo je Rogić i dodao da nigdje u svijetu izborna utakmica nije završena bez prekršaja.

Rogić je istakao da treba razmotriti počinjene prekršaje u izbornom procesu i kazniti tamo gdje treba.

U roku od tri dana od utvrđivanja i objavljivanja rezultata za izbor za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, moguće je podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, kao i prigovora na objavljene rezultate u roku od dva dana.

Žalbe se mogu podnijeti i Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana objavljivanja odluke CIK-a.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare