Da srpski narod funkcioniše na jedinstvenom etničkom prostoru

0

BUKOVAC – Odnosi Srbije i Republike Srpske trenutno su na najvišem mogućem nivou i daju realan osnov da se ide ka oživotvorenju cilja koji će obezbijediti da srpski narod funkcioniše na jedinstvenom kulturnom i etničkom prostoru, kao i da slobodno baštini sve ono što ga kao karakteriše, izjavio je Srni direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović, koji je bio na na 21. Zavičajnom zboru – manifestaciji koja se tradicionalno održava na Selištu, dijelu naselja Bukovac na obroncima Fruške gore, rekao je da ostvarenje tog cilja nikog ne ugrožava, niti remeti suverenitet zemalja u regionu, nego da upravo podrazumijeva uvažavanje svih naroda koji žive na Balkanu.

„Na svim susretima najviših zvaničnika Srpske i Srbije uvijek se mogu čuti jasne poruke koje su usmjerene ka regionalnoj saradnji, kao i poruke kojim se teži ka realizaciji regionalnih projekata. Budućnost srpskog naroda vezana je za budućnost svih drugih naroda u regionu, ali, naravno, nikad nećemo zaboraviti da smo jedan narod sa jedinstvenom tradicijom, običajima i kulturom“, rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, izvanredne odnose Srpske i Srbije u ovom trenutku karakterišu veliki zajednički infrastrukturni i energetski projekti.

„Zajedno gradimo auto-puteve, evo sad i hidrocentrale, a zajedno radimo gasifikaciuju Republike Srpske. A, o pomoći Srbije Srpskoj ne treba trošiti riječi. Jednostavno gotovo da nema opštine ili grada u Srpskoj u kome Srbija nije finansirala neki od projekata, okrenutih boljem životu njihovih žitelja“, naglasio je Cicović.

Cicović je istakao da je Zavičajni zbor u Bukovcu najbolji primjer kako se drži čvrsta veza ljudi koji su se trajno nastanili u Srbiji sa svojim zavičajem.

„Zbor pokazuje kako se na pravi način drži veza sa zavičajem, kao i kako se promovišu i afirmišu njegove vrijednosti u krajevima gdje su se naši sunarodnici odlučili da trajno žive“, rekao je Cicović.

On je istakao da je posebno značajno da Zbor daje puni i nemjerljivi doprinos ukupnim odnosima Srpske i Srbije.

„Ovakvo druženje daje i puni doprinos svemu onom što znači očuvanje nacionalnog identiteta, srpskog jezika i pisma, kulture i tradicije. Uz to podsjeća mlade generacije na zavičajne vrijednosti, koje su ovdje donijeli njihovi preci“, rekao je Cicović.

Manifestacija „Zavičajni zbor“ organizuje se s ciljem očuvanja tradicije
i običaja srpskog naroda, a tokom trajanja održavaju se takmičenja u sportsko-viteškim disciplinama, bacanje kamena s ramena, skok udalj, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapom, varizanje, klisanje i krmanje.

U kulturno-zabavnom dijelu programa učestvuju kulturno-umjetnička društva, guslari, pjesnici, pjevači, kao i etno-grupe.

Zavičajni zbor krasi i atraktivno takmičenje kosaca u košenju trave.

Manifestaciju organizuje Zavičajno udruženje „Manjača“ iz Bukovca i Savez krajiških udruženja iz Novog Sada.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u zadnjih sedam godina podržava ovu manifestaciju kao svoju redovnu programsku aktivnost.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare