Цвијановићева на састанку са Макроном појаснила да Српска није реметилачки фактор и да брани Устав

0

БАЊАЛУКА – Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је на састанку са француским предсједником Емануелом Макроном имала одличну прилику да објасни и ставове Републике Српске, која брани Устав и уставност Српске, али исто тако и БиХ, те да није реметилачки фактор.

„Разговарали смо и о свим актуелним темама, геостратешким циљевима, о кретању ЕУ у будућности, о кретању западног Балкана када је у питању ЕУ, као и нашим унутрашњим питањима“, рекла је Цвијановићева и нагласила да је састанак чланова Предсједништва са Макроном био конструктиван и да су имали његову пуну пажњу, што није мало.

Она је навела да је на састанку појаснила позицију Српске, да су све приче којима се Српска покушава оцрнити, односно показати као реметилачки фактор, неистине, те да се Српска залаже за функционисање БиХ у складу са својим уставом.

Цвијановићева је истакла да је навела и да нема мјеста страним намјесницима у БиХ, који мисле да могу узурпирати сва права и радити све оно што не би могли радити у било којој другој држави.

„Мислим да смо се ту разумјели, да су парламенти ти који треба да доносе законе, а не неизабрани странци, али исто тако и да различита тумачења истих ствари изазивају недоумицу и да ми од ЕУ очекујемо одређену конзистентност“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је указала на то да је Република Српска била та која је предложила да је за усвајање свих 14 приоритета, те да се на тај начин покаже опредијељеност ка путу у ЕУ.

„Али, исто тако и да уважимо неке ствари које неким нашим колегама Бошњацима у Сарајеву не одговарају, а то је да се изврши реформа Уставног суда и све оне друге ствари које ЕУ веома педантно нотирала, ако земља заиста жели да се креће европским путем“, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да јој је веома важно било да чује како Макрон види ЕУ, будућа кретања, те шта значи различит степен интеграције, као нова идеја модела ЕУ у будућности.

„И добила сам очекиване одговоре да би то значило да би земље, које су већ исцрпљене дугогодишњим размишљањем да ли ће се наћи у чланству ЕУ, могле имати могућност интеграције различитог степена у различитим областима, те да ЕУ треба да покаже одређени степен релаксираности у смислу да постоји неколико кључних ствари гд‌је треба да постоји општа сагласност и прихватање општих вриједности, а да опет мора да постоји и одређена слобода да се до одређених питања дође на сопствени начин“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила посебно задовољство што је Макрон рекао да ЕУ не треба да буде та која укида туђе идентитете, него да буде та која обједињује различите идентитете.

„То значи да сваки народ за себе задржи оно што му је важно. Наравно, систем треба да буде функционалан, али у оквиру тог система свака земља треба да долази до својих рјешења“, рекла је Цвијановићева и додала да је састанак био изузетно добар и конструктиван.

Она је истакла да је предсједнику Француске рекла и да све што се дешава у БиХ, јесте у оквиру политичке арене, да ће бити и задржано у тим оквирима, те да нема никаквог потенцијала за сукобе.

„Указала сам и на одређене ствари када је ријеч о нашој безбједносној слици, као и да смо прошли кроз тежак период, који је подразумијевао и радикализацију, и да та радикализација никада није становала у Реублици Српској“, навела је Цвијановићева.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare