Cvijanović: Sud adresa nezadovoljnih radnika RAOP-a

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem o spisku radnika preduzeća „Energoinvest-Rasklopna oprema“ /RAOP/ iz Istočnog Sarajeva za isplatu potraživanja iz sredstava koje je odobrila Vlada Srpske u iznosu od 410.000 KM.


„RAOP je završena priča za Vladu Srpske, koja je u ovom slučaju reagovala onoliko koliko je to moguće. To je preduzeće u koje je ulagano i kome su date različite pomoći i subvencije, reprogramirane su različite obaveze, nekoliko godina intervenisali smo prema sindikalnoj organizaciji. Sve je to bio gest dobre volje Vlade“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da razumije da postoje radnici koji su nezadovoljni, jer nisu mogli dobiti sva sredstva u iznosu u kome su prijavili svoja potraživanja.

„Međutim, njihova adresa je sud, a ne Vlada Republike Srpske. Dakle, Vlada je ovdje intervenisala, mada nije morala. Ipak, na ovaj način željeli smo da pokažemo dobru volju“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na obećanje vlasnika novog preduzeća da će preuzeti sve te radnike.

„Ruski partner se na određeni način obavezao da će prioritet imati bivši radnici RAOP-a, da će se to dešavati postepeno, etapno, tako da tokom ovog ljeta očekujemo dodatno zapošljavanje u jednom ili dva ciklusa“, naglasila je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, u novom preduzeću već je zaposleno četrdesetak radnika bivšeg RAOP-a, dok bi, ukoliko plan bude proveden, moglo da bude zaposleno i do 100 zaposlenih.

Ona je rekla da ne zna tačno koliko je još potrebno sredstava da se sva potraživanja radnika izmire, te istakla da je Vlada izdvojila sredstva za one koji su prijavili potraživanja, ali i za radnike koji nisu namirili svoja potraživanja, da ne bi ostali „na cjedilu“.

„I njima smo izašli u susret što je, sigurno, raritet. Nigdje nema da se namiruju ljudi koji nisu prijavili svoja potraživanja, ili nisu tužili preduzeće“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vlada cijeni važnost ovog prostora, kao i bivšeg RAOP-a u kome je bio zaposlen veliki broj radnika.

„Prepoznali smo šansu da se preko novog vlasnika angažuje i sva radna snaga, ali i resursi da bi mogle da se unaprijede proizvodne aktivnosti. To će se sigurno desiti. Doći će do upošljavanja, do proizvodnje, samo treba da se strpimo neko vrijeme“, poručila je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, ova intrevencija Vlade bila je s ciljem da se radnicima pomogne u međuvremenu, dok ponovo ne budu uposleni.

Ona je napomenula da preduzeće koje je bilo vlasnik Raopa – „Jugotrejd“ još postoji i da je to adresa na koje će biti upućivana potraživanja.

Sa načelnikom opštine, Cvijanovićeva je razgovarala i o projektima koje treba realizovati u narednom periodu.

„Ono što me uvijek interesuje je stanje u opštini, finansijske okolnosti. Razgovarali smo i o tome kako se odvija situacija sa prihodima koji dolaze, kako se troše, kao i na koji način će biti realizovani projekti za koje je lokalna zajednica izuzetno zainteresovana“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će u saradnji sa Vladom biti završen projekat izgradnje vrtića i jedne ulice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare