Cvetkova posjetila „Art simpozijum Jahorina“

0

Bugarski ambasador u BiH Avgustina Cvetkova posjetila je u utorak Međunarodnu likovnu koloniju „Art simpozijum Jahorina“ na Palama, gdje ju je osnivač ove manifestacije Lazo Savić upoznao sa umjetničkim fundusom, posebno sa djelima koja su realizovali umjetnici iz Bugarske.

Savić je rekao Srni da se Cvetkova oduševila eksponatima, slikama, grafikama i skulpturama koji su izloženi u galerijskom prostoru u Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Upoznao sam Cvetkovu sa činjenicom da su u prethodnih nekoliko godina „ART simpozijum Jahorina“ i Ambasada Bugarske u BiH zajedno organizovali mnoge izložbe djela bugarskih umjetnika, a koji su redovni učesnici Kolonije“, naveo je Savić.

On je dodao da je sa Cvetkovu dogovorio organizovanje izložbi tokom ljeta u Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Tuzli.

Cvetkovoj je dobrodošlicu poželio i dekan Ekonomskog fakulteta LJubiša Vladušić koji ju je upoznao sa radom ove visokoškolske ustanove, a razgovarali su i o nastavku i modalitetima buduće saradnje Fakulteta i Ambasade Bugarske.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva, pokojnog Predraga Lasice.

Kolonija se od tada svake godine održava na olimpijskoj planini Jahorini, gdje su gostovali brojni likovni umjetnici iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, a čija su djela predstavljena na 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma, kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare