Čuvar tradicije i kulture već stotinu godina

4

Narodna biblioteka Pale je među prvim javnim ustanovama osnovanim na području ove lokalne zajednice, a stotinu godina njenog postojanja ima poseban značaj za Sarajevsko-romanijsku regiju, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove ustanove kulture Bojan Čvoro.

Čvoro je rekao Srni da će u subotu, 28. avgusta, biti održana svečana akademija povodom 100 godina postojanja i rada Narodne biblioteke, koja je čuvar kulture i tradicije.

Prema njegovim riječima, za obilježavanje jubileja u okviru Dana i krsne slave opštine Pale – Velike Gospojine, biće priređen zanimljiv i sadržajan program u kome će nastupiti Hor Srpskog prosvjetnog društva „Prosvjeta“, mladi glumac Nemanja Popović, književnik Goran Vračar, a premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Palama nekada i sada.

Čvoro je najavio da će tom prilikom biti uručene plakete i zahvalnice.

„Ova ustanova je u dugogodišnjem postojanju radila sve na dobrobit svojih čitalaca i korisnika bibliotečkih usluga. Nastojimo da svojim radom i angažmanom pružimo sugrađanima usluge na najvišem nivou“, istakao je Čvoro i dodao da broj čitalaca iz godine u godinu raste.

On je naglasio da treba voditi računa o istorijskom značaju ovakvih ustanova.

„Ono što je počelo sa radom prije 100 godina danas bi trebalo da ima najveći značaj na Palama, međutim to nije baš tako. Zato se trudimo da ovakvim manifestacijama istaknemo značaj stogodišnjice postojanja“, rekao je Čvoro.

On je podsjetio da se Narodna biblioteka od 2013. godine bavi izdavaštvom, navodeći da je objavila devet veoma reprezentativnih izdanja.

„Posljednja izdanja su `Zorolomac` Saše Kneževića i knjiga `Rođeni da vječno žive` Milanka Čobovića, koje su trenutno najtraženije“, rekao je Čvoro.

On je dodao da je u pripremi za štampanje jedna knjiga, ali da biblioteka očekuje finansijska sredstva, te da je u planu i objavljivanje dvije knjige o manastiru u Ozerkovićima.

„U tim knjigama bi bile zapisane besjede igumana Georgija, njegovo viđenje života i hrišćanstva. NJihovom prodajom, kada budu dostupne, pomogli bismo obnovu manastira“, rekao je Čvoro.

Narodna biblioteka, koja je istorijski sljedbenik Narodne knjižnice i čitaonice osnovane 1921. godine, danas se nalazi u zgradi Kulturnog centra Pale, ima oko 1.600 članova i broji više od 40.000 naslova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Sta je sa novim prostorom,rekoste da se preseljavate,GDJE?

Sele se u najveci park republike srpske u kojem je pored 3 svecana ulaza, 2 basket terena, amfiteatra, cesme, spomenika, javnog toaleta, 16 tobogana, 34 klackalice, 65 ljuljaski, milion miliona kubika betona, 2 drveta i 5 kvadratnih metara zelenila, predvidjena podzemna svecana prostorija u koju ce moci da se smjesti gradska biblioteka i od koje ce u skorijoj buducnosti polaziti metro koji ce povezivati pale sa srbijom na istoku i sarajevom na zapadu, a podzemnim tunelima bice povezan sa muzejom republike srpske i cijevima svecano izmjestene gradske toplane oko koje ce biti posadjeno 2000 stabala bijelog jasena i jedna dzinovska sekvoja sa koje ce polaziti gondola do orlovackog jezera na zelengori, a spustace se na stovariste gradjevinskog materijala stanisic.

haha Svaka cast, samo ste zaboravili reci kada ce biti svecano otvaranje? Ko ce biti na otvoranju, kada ce se sjeci vrpca i na koliko stotina dijelova?

Bravo na ovom tekstu!!!