Čovjek mora biti vlasnik svog života

0

ISTOČNO SARAJEVO – Poznati srpski glumac Miodrag Miki Krstović, laureat 15. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“, smatra da čovjek treba da bude vlasnik svog života i da mora znati da iznese teret nagrada i uspjeha.

Krstović je na otvaranju „Prvog kadra“ u Zvorniku dobio nagradu „Lik kneza Pavla Radenovića“ za trajanje, nesebičan doprinos i širok spektar različitih vidova unapređivanja eks-ju kinematografije do danas.

„Ono čega se uvek setim kada govorim o svojim glumačkim počecima jeste moj prvi film `Vrhovi Zelengore`, koga sam snimio 1975. godine na prostorima Kalinovika, što je za mene nezaborano, pogotovo što su oko mene bili najpoznatiji jugoslovenski glumci na koje sam gledao sa divljenjem i dubokim poštovanjem“, prisjeća se Krstović u intervjuu Srni.

Ističući da, ne želi sve da ih nabraja da ne bi nekoga izostavio, posebno pominje oskarovca Sergeja Bondarčuka.

Krstović dodaje da je na prostoru tadašnje BiH snimao često i učestvovao u mnogim projektima sa velikim autorima.

„Eto, sa danas slavnim režiserom Emirom Kusturicom, po povratku sa njegovih studija u Pragu, snimio sam divnu tv-priču za TV Sarajevo `Nevjeste dolaze`, koja je trebalo da bude i film, ali tada za to nije bilo sredstava“, navodi Krstović.

Nakon toga, radio je sa „divnim, umnim i humanim čovjekom Acom Jevđevićem“ i to dramu „Ćilim“, pa seriju „Kože“, koja je tada urađena po najvišim standardima, koji su i danas teško dostižni, a potom je išla serija „Aleksa Šantić“ i još puno drugih divnih ostvarenja.

NAGRADE I PRIZNANJA TREBA DA DOBIJU ONI KOJI ZNAJU DA IH IZNESU

Krstović je nedavno nagrađen na filmskom festivalu u Mojkovcu, a osvojio je i nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama, u sezoni 2020/2021. godina.

Posebno se izdvaja izvanredna uloga Miloša u predstavi „Cement Beograd“, u režiji Sebastijana Horvata, koja je trijumfovala na 54. i 55. izdanju festivala BITEF 2021.

„Priznajem da osjećam veliku radost, a pomalo i čast, jer dešavalo se da prođu i godine napornog rada bez zapaženog rezultata, a onda u roku od mesec dana evo dobijem tako vredne nagrade. Spadam u ljude koje nagrada veseli, jer to je dokaz da sam radio dobro i čestito i da sam pošteno odradio naš čestiti glumački posao“, ističe Krstović.

Nagradu, smatra on, ne treba svako da dobije, nego samo onaj ko je i zaslužio, kao i onaj koji zna da je nosi.

„Činjenica je da nagradu ne može svako da nosi – to treba naučiti. Kad dobijete nagradu upravo shvatite da je to potvrda vašeg vrednog i čestitog rada i dozvolite sebi pravo da se nekoliko dana lepo osećate, a potom tu nagradu stavite u arhivu. Okrenete se i idete dalje. Mislim da je to recept da ostanete normalni i da uspešno radite svoj posao“, smatra poznati srpski glumac.

Krstović naglašava da je divno što „Prvi kadar“ traje već 15 godina i izražava veliko poštovanje organizatorima ovog festivala koji su sve ovo vrijeme imali snage, znanja i kreativnosti da izdrže na ovom velikom projektu.

Prema njegovim riječima, oduševljava činjenica da je zahvaljujući „Prvom kadru“, kao i Upravi grada Zvornika, lokalni bioskop u Domu omladine postao samoodrživa institucija kulture koja ima redovni repertoar svih filmskih žanrova, uključujući i najnovija svjetska i domaća filmska ostvarenja.

On ističe da je saradnja kinematografa i glumaca iz Republike Srpske i Srbije veoma značajna i da glumci treba međusobno da sarađuju, jer je to sasvim prirodna i logična stvar.

Pozdravio je činjenicu da su se mnogi mladi glumci iz Republike Srpske već dokazali i nastupaju na pozorišnim daskama ili snimaju filmove u Srbiji.

„Veoma je lepo što igramo svi zajedno. Ali tu ne treba stati, a politiku treba ostaviti po strani, jer je kultura nešto drugo, ona podrazumeva mnogo ljubavi i saradnje među ljudima, a kada se još udruže mladost i njena energija i iskustvo zrelih umetnika – onda je to prava stvar“, navodi Krstović.

ČOVJEK TREBA DA BUDE VLASNIK SVOG ŽIVOTA

On naglašava da je „čovjek koji je konačno postao vlasnik svog života“, i poručuje da to želi svim ljudima koji teže da na pošten i marljiv način ispune svoje životne ciljeve.

„Kada dođete u moje godine /71/, a imate divnu porodicu, decu, unuke, i njima je dobro – pa šta vam ostaje nego da se malo okrenete i sebi. Naravno, oni su i dalje i uvek tu, ali jednostavno dođe vreme kada im kažete: `E sada će i tata malo da bude svoj`, otkriva Krstović svoj „recept za stare dane“.

Svoje slobodno vrijeme, kada nema obaveza u pozorištu ili na filmu, najradije provodi na svom imanju na Tekiji, na obali Dunava.

Krstović ne voli da govori o svojim profesionalnim planovima, jer to doživljava kao stvar slobode izbora, a za sebe ističe da je sve vrijeme slobodni umjetnik i član Udruženja filmskih glumaca Srbije u statusu slobodnog umjetnika.

„Za ceo moj radni vek, nisam primio nijednu platu u smislu da sam negde bio zaposlen, nego sam uvek bio angažovan i plaćen za svoj rad kao slobodni umetnik. Naša profesija je takva da mi ne možemo baš da planiramo šta ćemo da radimo, jer u principu drugi planiraju šta ćemo mi raditi. Jednom rečju, drugi biraju glumce za uloge u određenim projektima“, zaključio je Krstović razgovor za Srnu.

Miodrag Miki Krstović rođen je u Beogradu 10. maja 1950. godine.

Glumu je diplomirao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića.

Pored glume u filmovima i TV serijama igra i u pozorišnim predstavama u Ateljeu 212.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare