Ćosić: Turizam – razvojna šansa grada

3

ISTOČNO SARAJEVO – Turizam je razvojna šansa grada Istočno Sarajevo u kojem je, zaključno sa petim mjesecom, više naplaćene boravišne takse nego u cijeloj prethodnoj godini, istakao je danas gradonačelnik LJubiša Ćosić.

Ćosić je, nakon sastanka sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem u Istočnom Sarajevu, napomenuo da je Istočno Sarajevo jedna od četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj sa statusom turističkog mjesta.

On je napomenuo da planovi ministra na početku mandata odgovaraju svemu onome što će Gradska uprava raditi u narednom periodu, te izrazio nadu da će biti napravljen iskorak u promociji svega onoga što rade pružaoci turističkih usluga u Istočnom Sarajevu.

Ćosić je novinarima izjavio da turisti na području grada Istočno Sarajevo mogu da uživaju u dnevnom, vikend i tranzitnom turizmu, navodeći da se na Romaniji gradi Sokolov grad, a na Trebeviću funkcioniše park prirode.

Prema njegovim riječima, od Šulića su dobili podršku za bitne projekte u Istočnom Sarajevu, te najavio prezentovanje idejnih projekta izgradnje gondola od Pala, odnosno Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine, koje je izradila jedna kineska kompanija, a koji će putem Ministarstva trgovine i turizma biti predstavljeni Vladi Republike Srpske.

Na sastanku je Ćosić upoznao Šulića i o radu Gradske uprave na kategorizaciji objekata za pružanje usluga smještaja, kao i o tome da je unaprijeđena oblast u naplati boravišne takse.

„Informisali smo ministra da zaključno sa petim mjesecom ove godine imamo više naplaćene boravišne takse nego u cijeloj prethodnoj godini, te da se ta sredstva koriste za adekvatne turističke događaje“, istakao je Ćosić.

Govoreći o izmjenama Zakona o boravišnoj taksi, Ćosić je naglasio da je tehnički tim iz grada Istočno Sarajevo predložio određene segmente izmjena ovog zakona, koje su od resornog ministarstva prepoznate kao dobre, te ocijenio da će unaprijediti stanje u ovoj oblasti.

„Ministra sam informisao i da, pored onoga što Vlada Republike Srpske godinama unazad radi kvalitetno na Jahorini ulažući u infrastrukturu, postoji i interes lokalnih zajednica za izgradnju infrastrukture. Bitno je i prisustvo grada Istočno Sarajevo kroz direktnu nadležnost u funkcionisanju gradske Turističke organizacije“, rekao je Ćosić.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić naveo je da je na današnjem sastanku sa Šulićem razgovarano o svim bitnim projektima iz oblasti turizma, te da je posebna pažnja bila fokusirana na najavljene izmjene Zakona o boravišnoj taksi, kao i izmjene Zakona o ugostiteljstvu.

„Sigurno da imamo razumijevanja od ministra i da ćemo ubuduće raditi na zajedničkim projektima, tako da je ovo posjeta koja može biti plodonosna za sve nas“, zaključio je Ikonić.

Šulić: Zaštita netaknute prirode prioritet u odnosu na profit

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Srpska ima bisere prirode u svakoj maloj lokalnoj zajednici i poručio da dok god obavlja tu funkciju neće staviti profit ispred zaštite prirode jer mu je cilj da prirodne ljepote ostavi netaknute budućim generacijama.

„U Republici Srpskoj imamo tri specifične prednosti u odnosu na sve zemlje u regionu i svijetu. To je netaknuta priroda, odličan domaćin i fantastična gastronomska ponuda. Ne smijemo izgubiti netaknutu prirodu, bez obzira na to koliko bismo željeli da dođemo do nekog većeg broja turista“, izjavio je Šulić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kao odličan primjer je naveo projekat „Zelengora dva“ u opštini Kalinovik.

„Posebno kod tog projekta ističem odluku načelnika Radomira Sladoja i ljudi koji vode Kalinovik koji su rekli da idu u projekt `Zelengora dva`, ali ne više od 500 ležajeva, da ne bi ugrozile prirodne ljepote“, istakao je Šulić.

On je poručio da će se Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske prema svakoj lokalnoj zajednici odnositi isto, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su one proaktivne i da vide turizam kao ogromnu razvojnu šansu.

Kada je riječ o turizmu u Istočnom Sarajevu, Šulić je naglasio da Jahorina nije jedina u fokusu, te da je na sastancima sa gradonačelnikom LJubišom Ćosićem i predstavnicima iz turističke zajednice razgovarano o potencijalima Trebevića i biciklističkoj stazi.

„Grad Istočno Sarajevo je sa partnerima od Evropske komisije bespovratno dobio grant od 3,5 miliona evra za izgradnju biciklističke staze, koja će biti jedan od savršenih potencijala za provođenje ljeta ovdje, a koji će povezati Jahorinu, Trebević i Sarajevo. To je grad Istočno Sarajevo dobio potpuno besplatno jer su imali progresivnog gradonačelnika i Gradsku upravu i našli načina da dođu do sredstava“, rekao je Šulić.

Šulić je rekao da je upoznat o činjenici da je grad Istočno Sarajevo ulagao vlastita sredstva u neke projekte na Jahorini i Trebeviću, te da se ne može reći da gleda velike projekte naslonjeno na Vladu Republike Srpske.

„Naravno da Vlada Srpske treba da pomaže svakoj lokalnoj zajednici u oblasti turizma. Grad Istočno Sarajevo je jedan od četiri grada i opštine u Republici Srpskoj koja su turistička mjesta. Prirodno je da Vlada više ulaže u turizam u Istočnom Sarajevu nego u mojoj Gradišci, koja nije turističko mjesto“, rekao je Šulić.

Kada je riječ o projektima iz oblasti turizma u manjim lokalnim zajednicama, Šulić je istakao Rudo i Sokolac.

„Znam da su `Hidroelktrane Višegrad` kupile hotel u Rudom i da se može uskoro očekivati njegovo stavljanje u funkciju. Blizina Rudog Srbiji daje razvoju šansu. Razgovarao sa ljudima iz oblasti turizma u Rudom i znam za projekte koji se tamo rade u javno-privatnom partnerstvu. Ministarstvo i Vlada Srpske će to podržati“, rekao je Šulić.

On je rekao da je upoznat i sa inicijativom za izgradnju „Romanijske kuće“ u opštini Sokolac, ocijenivši da je riječ o dobrom projektu koji će dodatno osnažiti domaće proizvođače različitih proizvoda Sarajevsko-romanijske regije.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Grad Istočno Sarajevo)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Što se tiče Pala, najviše turista će, nesumnjivo, privući dvije f o n t a n e, koje su o r i g i n a l n o uređene i teško se igdje drugo o v a k v e mogu naći!?

Nisu samo fontane atrakcija, još veći ukras su zelene površine i korov, koji se ne kose ni u najužem centru! Fakulteti su bukvalno zarasli u travu, kao i mnogi drugi objekti i površine!

e stvarno nikad narodu ugoditi. hoce zelenila, ne pokosis, bune se 😀 ahahaha