Ćosić: Ove sedmice počinju aktivnosti s ciljem uređenja jezera

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je da ove sedmice počinje aktivnosti s ciljem uređenja jezera na području ove lokalne zajednice, što je obuhvaćeno je Regulacionim planom „Centar tri“, za šta su obezbijeđena inicijalna sredstva od 200.000 KM.

Ćosić je rekao da je ovim regulaciniom planom predviđeno jezero i da će ono tu definitivno i ostati, bez obzira na stambeno-poslovnu izgradnju, ali da je potrebno utvrditi da li se jezero puni prirodnim putem ili će biti vještačko.

On je istakao da je prva faza koju su morali da prođu ispitivanje kvaliteta vode u jezeru i da su analize pokazale da je kvalitet vode u njemu četvrte klase, te da nije za piće.

„Postoji mogućnost da se u jezero slivaju dijelom otpadne vode, kao i vode koje nastaju spiranjem poljoprivrednih površina okolo, jer u sebi sadrži određene količine fosfora. Međutim, dio izvještaja nam daje nadu da tu, ipak, postoji i pitka voda koja dolazi prirodnim putem i puni jezero“, rekao je Ćosić.

On je naveo da će, radi utvrđivanja porijekla vode u jezeru, narednih dana početi isušivanje jezera i da se očekuje da će taj dio posla biti završen za 20 do 30 dana, te da će projekat raditi firma iz Banjaluke.

„Ove aktivnosti radimo zajedno sa investitorima koji grade na ovom području, komunalnim preuzećima `Rad` i `Vodovod i kanalizacija` i biće angažovana njihova mehanizacija. U budžetu je planirano 100.000 KM, a i Grad Istočno Sarajevo nam je pomogao sa 100.000 KM. Očekujemo da se za nekih pola miliona do milion KM posao završi u potpunosti“, rekao je Ćosić.

On je na konferenciji za novinare, čiji je cilj bio da informiše javnost o planiranim aktivnostima u vezi sa uređenjem jezera, napomenuo da će se u ovom postupku sačuvati životinjski svijet, s obzirom na to da su tu već patke, kao i određene vrste ribe.

„Ukoliko se desi da utvrdimo da nema prirodnog punjenja jezera vodom, onda ćemo imati vještačko jezero, što podrazumijeva da će se na dno staviti materijal koji se zove geotekstil, zatim zaštitna folija, urediće se obalna utvrda i definisati kako će se puniti jezero“, dodao je Ćosić.

On je naveo da će do kraja godine biti završen znatan dio aktivnosti na uređenju jezera, a da bi u potpunosti moglo da bude završeno u toku sljedeće godine.

„Nakon što uredimo dno, definišemo da li je prirodno ili vještačko, tu vodenu površinu ćemo urediti sa pješakom stazom okolo, gdje su predviđena i dva sportska igrališta i prirodni amfiteatar“, istakao je Ćosić.

Ćosić je najavio da je regulacionim planom predviđena i izgradnja novog obdaništa, kao i nova osnovna škola koja je potrebna ovoj lokalnoj zajednici.

„I ovdje smo aplicirali prema Vladi Republike Srpske za sredstva za izgradnju ove škole, za koju nam okvirno treba pet miliona KM sa svim pripadajućim sadržajima. Sa izgradnjom novog parka, uređenjem jezera i onim što se radi na Tvrdimićima znatno ćemo podići svoj kapacitet u dijelu turističkih usluga i postati atraktivniji kako za naše stanovnike, tako i za one koji dolaze u posjetu ovoj opštini“, rekao je Ćosić.

Ćosić je napomenuo da je prošle sedmice objavljen javni poziv za realizaciju prve faze izgradnje novog parka u okviru regulacionog plana „Centar dva“, u vrijednosti 365.000 KM, a obuhvata izgradnju fudbalskog igrališta sa vještačkom travom i tribinama, igrališta za basket, igrališta za odbojku na pijesku, dva mini-igrališta sa spravama za najmlađe i fontanom i popločanim prostorom oko nje.

Riječ o parku površine oko 12.500 metara kvadratnih koji je pozicioniran između ulica Mome Kapora, Dečanske, Sime Milutinovića Sarajlije i Hilandarske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare