Ćosić: Naredne godine izgradnja još tri stambene zgrade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić danas je, povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, izjavio da će u narednoj godini sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske započeti izgradnju tri stambene zgrade s ciljem rješavanja stambenog pitanja socijalno ugroženih lica i ratnih vojnih invalida.
Ćosić je, nakon prijema za ratne vojne invalide prioritetnih kategorija, rekao novinarima da je cilj današnjeg okupljanja da se ovim ljudima pokaže da nisu zaboravljeni i da se porazgovara o njihovim životnim problemima.

“To ne znači da se čeka idući 3. decembar da se ponovo okupimo, jer će mnogo toga biti urađeno u narednom periodu”, najavio je Ćosić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak naglasio je da je na području ove opštine oko 300 ratnih vojnih invalida, od kojih je 40 od prve do četvrte kategorije invalidnosti.

On je naveo da četiri ratna vojna invalida od prve do četvrte kategorije i sedam invalida od pete do desete kategorije nemaju stalno zaposlenje.

Predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić istakao je da je položaj ratnih vojnih invalida i lica sa invaliditetom u blagom poboljšanju u odnosu na posljednjih 20 godina.

On smatra da mediji nemaju dovoljno sadržaja koji se tiču ratnih vojnih invalida, te da zbog toga oni nemaju način da upoznaju širu javnost o svojoj problematici.

Prema riječima Jeremića, osim zdravstvenog zbrinjavanja, penzionisanje ratnih vojnih invalida je vodeći problem ovih lica, jer veći dio njih bude penzionisan kao civilni invalidi.

Jeremić je naveo da je ostvareno pravo da invalidi od prve do četvrte kategorije svake godine imaju banjsko liječenje u trajanju od 14 dana, te pravo na finansijsku pomoć pri izradi ortopedskih pomagala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments