Ćosić: Kompletno Sarajevo srpsko stratište, Kazani jedno od najvećih

6

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da mnogi podaci govore da je kompletno Sarajevo srpsko stratiše, a jedno od najvećih su Kazani gdje su na svirep način ubijeni brojni sarajevski Srbi, a sve je rađeno veoma organizovano i sistematski jer su mnoge porodice zatrte.

Ćosić je povodom 28 godina od monstruoznih zločina na Kazanima, rekao Srni da su presude za te zločine ogolile svu nesreću Sarajeva u ratu i sve ono što je bilo vezano za namjeru da se Srbima koji su ostali u gradu oteža život i da se sistematski unište.

On je naglasio da su razne kriminalne grupe, ali i takozvana Armija BiH na organizovan i jako perfidan način pristupali Srbima sa namjerom da ih izoluju, izdvoje i otežaju im život u takvom Sarajevo.

Ćosić je istakao da su Srbi progonjeni i kažnjavni, počev od najblažih oblika maltretranja, posjetama porodicama, njihovi konstantni obilasci i pritisci, izuzimanje od bilo kojih vrsta pomoći, do slanja u radne vodove i izvođenja na prvu liniju, do organizovanog kupljenja i vođenja ljudi u zatvore, kojih je bilo bezbroj u gradu.

„Mora se priznati da su to radili jako sistematski i organizovano, jer su doveli do situacije da su zatrli kompletne porodice, nema tragova o tim porodicama, tako da je danas jako teško dokazati tu situciju“, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, i podatak da se i danas oko 400 Srba u Sarajevu vodi kao nestali, govori o tome koliko se tome pristupalo na jedan organzovani i jako perfdan način.

Ćosić je ponovio da se prijedlogom gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću omalovažavaju žrtve, jer se ne navodi da je riječ o Srbima i od čije ruke su pobijeni.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnih djela ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je ranije da je na Kazanima „osim civila srpske nacionalnosti likvidiran i velik broj pripadnika Armije BiH koji su takođe bili Srbi“.

„Broj žrtava nikada nije zvanično utvrđen, jer su posmrtni ostaci namjerno negdje skriveni nakon ekshumacije iz jame“, rekao je Tuševljak.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije /UDIK/ podsjeća javnost na godišnjicu zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

U saopštenju UDIK-a podsjeća da je tražio da spomenik žrtvama mora biti na Kazanima, ali i u centru Sarajeva, jer su ubijeni bili građani tog grada.

„Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan istih. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebalo da dobije ničiju podršku, ponajmanje grada Sarajeva“, navodi se u saopštenju.

IZ UDIK-a poručuju da se iz poštovanja prema žrtvama mora navesti ko je ubijao te građane tokom 1992. i 1993. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
6 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Molim Vas bez ovog takozvana, to je Armija Bosne i Hercegovine.

Takozvana Armija Takozvane Bosne i Hercegovine, da Bog da ti stalno zvonilo u usima.

Poštovana Sarajko, potpuno je svejedno kako ćemo zvati armiju o kojoj je riječ, suština je u tome da su Srbi u gradu koji je i moj, odvođeni iz svojih domova, zvjerski ubijani, a zločin sistemski prikrivan i još uvijek se prikriva. Meni je veći problem što Vi sebe nazivate sarajkom, valjda time oduzimajući pravo nama na grad. Onog trenutka kada svi vi „sarajlije“ shvatite da mi Srbi živimo ovdje, da su naši preci ovdje vijekovima, da na ovu zemlju imamo pravo kao i vi, tada nam svima može biti bolje.
Do tada, eto vam i „država“, i „armija“, i „grad“, nama je dobro na našem selu, u šumi, samo nas ostavite na miru.

Još je veća sramota vlasti Republike Srpske, što Kazane i mnoga druga stratišta Srba, nisu dostojanstveno obilježili i što redovno ne obiljetavaju i podsjećaju srpski narod i naraštaje na teške zločine nad Srbima u zadnjem odbrambenom ratu.
Nemaju oni za to vremena od raznih tendera, kupovine zgrade od 100 miI. KM za UIO i druge“masne“ radnje.

Nažalost, to kako-tako radi Federacija, a naši ni da se oglase!
VELIKA SRAMOTA!

Neka je vjecna slava, spokoj i rahmet svim zrtvama na Kazanima. Caco je naša sramota, zlocinac bez presedana, sramota nas pravih Sarajlija, možda i najveća u 550 godina istorije Sarajeva.

Kako se ovo samo mudro prebacuje na jednog covjeka. Kao samo je caco bio taj koji je ubijo po Sarajevu, svi ostali bili cvjecke.