Na ETF-u predstavljen projekat prekogranične saradnje

0

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je predstavljen projekat prekogranične saradnje sa Čačkom, o prenosu tehnologije za razvoj senzorske mreže, odnosno stanica za mjerenje kavaliteta vazduha koji je razvijen na ovom fakultetu, a čija je vrijednost oko 8.000 evra.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović izjavio je novinarima da je riječ o projektu koji je rezultat prekogranične saradnje /AIRPOLISCA/ ovog fakulteta sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku i grada Čačka.

On je dodao da su projekat podržali Gradska uprava Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža u prethodnom periodu.

„Mi smo tu tehnologiju namijenili da prenesemo u grad Čačak, jer postoji velika sličnost između naša dva grada kada je riječ o kvalitetu vazduha. Mi smo pokrenuli zajedničku inicijativu da bi ta tehnologija bila i tamo primjenjena kako bi građani Čačka mogli da budu blagovremeno informisani o kretanju kvaliteta vazduha, kako u gradskom jezgru tako i na izletištima“, istakao je Popović.

On je dodao da je ovo pokazatelj kako dva fakulteta mogu da povežu lokalne uprave iz dvije zemlje, u ovom slučaju Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH, te kako saradnja može da bude realizovana na obostrano zadovoljstvo.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za oblast zaštite životne sredine Mirjana Đoković istakla je da su svesrodnu podršku i logostiku pružili Fakultetu tehničkih nauka koji je njihov stalni partner u mnogim projektima.

Ona je navela da će putem kvalitetne aplikacije građani Čačka moći u svakom trenutku da vide kakav vazduh udišu.

Prema njenim riječima, Čačak kao i Istočno Sarajevo, nalazi se u kotlini, imaju veliki broj vozila, kao i individualna ložišta, što sve zajedno utiče na kvalitet vazduha, posebno u ovom periodu.

Slobodan Lubura sa Elektrotehničkog fakulteta je izrazio nadu da je ovo početak uspješne saradnje, dodajući da je vrijednost ovog projekta oko 8.000 evra.

„To nam je neka polazna pilot tačka, da bismo nastavili sljedeću aplikaciju koja je napisana, a vrijednost tog projekta je oko 80.000 evra. Taj projekat je trenutno na ocjeni i ukoliko dobijemo ta sredstva moći ćemo da učinimo mnogo više i očekujemo do Nove godine da ćemo znati šta će se desiti sa tom aplikacijom“, istakao je Lubura.

Profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku Srećko Ćurčić je istakao da je na ovogodišnjoj konferenciji „Infoteh“, koja je održana u martu ove godine na Jahorini, inicirao ideju prekogranične saradnje – transfera tehnologije iz oblasti digitalizacije poljoprivrede, zaštite životne sredine, te digitalizacije transporta i ostalih digitalizacija zahtjevnih procesa koji se finansiraju iz odgovarajućih fondova EU.

„Bez digitalizacije u budućnosti neće moći kvalitetno da funkcionišu ni lokalne samouprave tako ni privredni subjekti. Prekograničnu saradnju dobrih praksi u lokalnim samoupravama ćemo proširiti i na dobre prakse odgovarajućih privrednih subjekata, da bismo na taj način mogli da imamo što veću konkurentnost, ali i što bolji ambijent koji treba da nam omoguće lokalne sredine za život i rad u njima“, istakao je Ćurčić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je istakao da su ova lokalna zajednica i Elektrotehnički fakultet stalni partneri niza projekata koji su u proteklom periodu realizovani na teritoriji grada Istočno Sarajevo.

On je dodao da je problem kvaliteta vazduha potrebno riješavati mnogo šire u saradnji i sa Sarajevom, jer je taj problem evidentan duži niz godina na ovom području.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare