“Čitalići” u sve više škola

0

ZVORNIK – Sve više škola u Republici Srpskoj prihvata projekat “Čitalići” koji je preuzet iz Srbije kao odgovor na kritiku da učenici sve manje čitaju i time gube čitalačke sklonosti, rekao je danas koordinator tog projekta Marinko Savić.

Savić, koji je i prosvjetni savjetnik u Pedagoškom zavodu Republike Srpske, istakao je da škole putem “Čitalića” uključuju učenike u oblast čitanja i proučavanja književnih djela.

“`Čitalići` su novost u obrazovnom sistemu Republike Srpske”, rekao je Savić danas u Zvorniku gdje je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” realizovan ovaj regionalni projekat u kojem su učestvovali učenici ove i škole “Vuk Karadžić” iz Vlasenice.

Savić je rekao da su učenici Zvornika i Vlasenice, koji u ovom projektu predstavljaju regiju Birač, pokazali veliko znanje.

“Učenici su kroz kreativno poznavanje književnih djela pokazali da škola nije samo ispunjavanje nastavnog plana i programa, nego i mogućnost izražavanja djece na drugačiji način od uobičajenog”, rekao je Savić.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Radomir Petrović rekao je da je ovogodišnja tema “Čitalića” život i djelo Branka Ćopića i podsjetio da su prošle godine učenici ove zvorničke osnovne škole učestvovali na republičkoj smotri u Banjaluci.

Petrović je rekao da se ovaj projekat već pet godina realizje u Republici Srpskoj, a drugu godinu u zvorničkoj školi.

Učenici iz Vlasenice izveli su i predstavu baziranu na djelima srpskog pisca Branka Ćopića. Učenici su pripremili i izložbu o likovima iz književnih djela Branka Ćopića i drugih pisaca.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments