„Čitalići“ sve brojniji i kreativniji

0

FOČA – U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Foči danas je održana regionalna smotra školskog programa „Čitalići“, na kojoj su učenici devet škola iz Hercegovine, gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije pročitana književna djela pretočili u izložbe zanimljivih likovnih radova, recitacije, pjesme i dramske prikaze.

Učenici su imali zadatak da na razne kreativne načine obrade i predstave svog omiljenog književnog junaka, a svaka škola je napisala i čitalački dnevnik u kojem su učenici, uz maštovite ilustracije, analizirali književna djela koja su pročitali mimo obavezne školske lektire.

Učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bileće napravili su zanimljiv čitalački dnevnik od ogromnih kartonskih listova.

„Pomogle su nam učiteljice. Moj omiljeni književni lik je Pepeljuga, ali ja glumim Snežanu“, kaže učenica trećeg razreda Petra Grahovac.

Učeniku sedmog razreda Osnovne škole „Petar Drugi Petrović NJegoš“ iz Istočnog Sarajeva Pavlu Mićeviću omiljeni junak je jež iz „Ježeve kućice“ Branka Ćopića, te je ovu popularnu priču, poput zrelih umjetnika, ilustrovao kroz strip na velikom panou.

„Trebao mi je cijeli proljećni raspust, tačnije 13 dana, a pomogla mi je sestra samo pri bojenju. Radio sam sa dosta ljubavi i veoma mi je drago što sam izabrao ovu priču“, rekao je Pavle.

OŠ „Sveti Sava“ u Foči drugu godinu uključena je u „Čitaliće“, a direktor ove ustanove Jelena Čančar ističe da je to izuzetno koristan projekat jer djeca stiču naviku čitanja i produbljuju ljubav prema književnosti.

„NJima je možda najzanimljivije to što mogu da čitaju ono što žele, a da nije obavezna lektira, i da to kroz čitalačke dnevnike nekome predstave. Naravno, to ne znači da ne treba da čitaju školsku lektiru, ali nekada treba dozvoliti djeci i da ono što su po svojoj želji pročitali predstave publici“, rekla je Čančareva.

Prosvjetni inspektor Republičkog pedagoškog zavoda Rade Lalović kaže da je ove godine broj škola koje su uključene u „Čitaliće“ udvostručen, sa 20 na 40.

„Kako koja godina odmiče, broj učesnika se povećava na našu radost. Odlučili smo da ove godine imamo regionalne smotre, da bismo što široj publici približili smisao čitanja i razmišljanja o pročitanom djelu“, naveo je Lalović.

On je pohvalio učenike da su na originalan i maštovit način predstavili svog omiljenog junaka.

„Mi smo u Republičkom zavodu, kao organizatori, zadovoljni i posjetom i uloženim trudom, kao i programom koji je pripremila škola domaćin“, rekao je Lalović.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare