Ćiro vozi do kraja oktobra

0

svecani-voz_2U Višegradu se ovih dana punom parom završavaju preostali radovi na obnovljenoj uskotračnoj pruzi Višegrad – Dobrun, koja će uskoro biti potpuno spremna za svakodnevne vožnje čuvenim ćirom.

Radnici „Remont pruga“ iz Sarajeva postavili još jedan kolosjek, kao i skretnice na staničnom peronu u Višegradu, kako bi parnjače mogle manevrisati u povratku prema Mokroj Gori.

Uporedo s ovim radovima na pruzi su već zamijenjeni oštećeni pragovi, a slijedi uređenje pružnih prelaza i postavljanje saobraćajne signalizacije, kako bi se pruga uskoro pripremila za tehnički prijem, nakon čega je planirana revitalizacija stare zgrade željezničke stanice i izgradnja pratećih sadržaja uz prugu.

Šef Službe za putnički saobraćaj „Željeznice Republike Srpske“, Nebojša Lujić, istakao je da će se saobraćaj na uskotračnoj pruzi Mokra Gora – Višegrad odvijati do 31. oktobra ove godine, napominjući da je interes organizovanih grupa za vožnju ćirinim kompozicijama veliki, što govori da je obnova pruge bila pravi potez.

Nakon zimske pauze, planirano je da od 1. aprila naredne godine turistički vozovi od Mokre Gore do Višegrada uđu u zvaničan red vožnje „Željeznice RS“ i „Železnice Srbije“, što će vožnju ćirom uvrstiti u stalnu turističku ponudu grada na Drini.

Prema informacijama iz Uprave „Željeznice RS“, jedna filmska ekipa je zainteresovana za snimanje dugometražnog igranog filma uz obnovljenu prugu do Višegrada, a rukovodstvo ove opštine očekuje da to bude odlična promocija uskotračne pruge u Evropi i svijetu.

Načelnik opštine Višegrad, Tomislav Popović,  izrazio je spremnost da ŽRS pruži svu potrebnu pomoć kako bi završni radovi bili što prije okončani, u cilju dobijanja stalne upotrebne dozvole i normalnog funkcionisanja željezničkog saobraćaja, od čega u gradu na Drini i Rzavu očekuju dodatni zamah u razvoju turizma, jedne od najznačajnijih strateških grana.

Cijelu vijest pročitajte ovdje: VIŠEGRAD

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare