Cilj Republike Srpske – očuvanje političke i kulturne autonomije

0

ISTOČNO SARAJEVO – U građanskom ratu u BiH Srbi iz Republike Srpske svih političkih uvjerenja borili su se protiv prijetnje istrebljenjem i za samoopredjeljenje i građanska prava – branili su svoja prava na život u ustavnoj i međunarodno priznatoj Jugoslaviji, u kojoj su živjeli posljednjih 70 godina.

Početni cilj stvaranja Republike Srpske bio je sprečavanje bilo kakve mogućnosti ponavljanja događaja iz Drugog svjetskog rata, odnosno genocida počinjenog nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a sekundarni cilj bio je očuvanje Jugoslavije, navodi se u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine, čije dijelove prenosi Srna.

Kada su Muslimani i Hrvati odbacili Jugoslaviju, cilj Republike Srpske se promijenio iz očuvanja Jugoslavije u očuvanje političke i kulturne autonomije i jednaka prava za Srbe u BiH.

S druge strane, bosanski Muslimani borili su se za uspostavljanje nezavisne islamizovane države koja je trebala da bude zasnovana na šerijatskom zakonu i u kojoj ne bi bilo mjesta za istinsku političku i kulturnu autonomiju Srba.

Međutim, na neuspjeh u uspostavljanju islamske države u BiH najviše su uticale SAD jer takav ishod nije odgovarao američkim regionalnim i globalnim geopolitičkim interesima.

Umjesto toga, SAD insistirale su na uspostavljanju kvazimultietničke federacije orijentisane ka EU, koja je vremenom mutirala i pokazala se potpuno nefunkcionalnom.

Suočeni sa takvim ishodom, radikali su malo modifikovali taktiku i počeli postepeno da razvijaju i šire regionalnu terorističku infrastrukturu, ističe se u Izvještaju.

Politička aktivnost i borba za uspostavljanje islamizirane države kao rezultata građanskog rata u BiH, koju su vodili muslimansko političko i vjersko rukovodstvo u BiH, inspirisana je ideologijom „Muslimanskog bratstva“, iranskom revolucijom i
stvaranjem islamske pakistanske države.

Alija Izetbegović, član organizacije „Mladi muslimani“, koja je određeno vrijeme djelovala kao omladinska sekcija muslimanskog udruženja „El hidaje“, razvio je ovu viziju u svom panislamskom političkom programu pod nazivom „Islamska deklaracija“.

NJegova deklaracija kasnije je postala politički program njegove političke stranke SDA, čije su jezgro činili bivši pripadnici „Mladih muslimana“, napominje se u Izvještaju Komisije.

NJegov sin Bakir Izetbegović, SDA i islamska vjerska zajednica u BiH na čelu sa Mustafom Cerićem nastavili su da sprovode njegovu viziju.

U ovom ratu su bosanski Muslimani imali podršku islamskih država /prvenstveno Turske, Saudijske Arabije, Irana i Katara/, te pomoć u vidu „humanitarne intervencije“ SAD i NATO-a, kao i akcija drugih država van regiona /Velike Britanije i nekih država EU/ i nedržavnih aktera, određenih subjekata u međunarodnim organizacijama, poput UN, NATO-a i OEBS-a, privatnih vojnih kompanija /posebno vojnih profesionalnih resursa/, globalnih islamskih nevladinih organizacija, transnacionalnih banaka i kompanija, obavještajnih službi, međunarodnih terorističkih organizacija, radikalnih islamskih grupa i tako dalje.

(www.palelive.com / Srna / Foto: incomfis-sarajevo.org)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare