Ciklus psihološke teme na programu „Filmoteke“

0

Filmovi Ingmara Bergmana, Stenlija Kjubrika i Miloša Formana, u ciklusu pod nazivom „Psihološke teme“, biće na programu „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 31. maja do 2. juna na Palama.
U okviru programa biće prikazana vrhunska kinematografska ostvarenja koja su uz brojna tumačenja, povezana i sa psihološkim aspektom, bilo da se radi o analizi ličnosti, kao u Bergmanovoj „Personi“, ili o odnosu pojedinca i društva, kao u filmovima „Paklena pomorandža“ Stenlija Kjubrika i „Let iznad kukavičijeg gnijezda“ Miloša Formana.

„Filmoteka“ počinje u utorak, 31. maja projekcijom švedske psihološke drame „Persona“ iz 1966. godine, u režiji čuvenog Ingmara Bergmana, sa izvanrednim glumicama Bibi Anderson i Liv Ulman u glavnim ulogama. Film prati priču o mladoj medicinskoj sestri (B. Anderson) i njenoj pacijentkinji (L. Ulman), poznatoj pozorišnoj glumici, koja je iznenada prestala da govori. Kroz odnos dvije žene, film se bavi temama bolesti, sumornosti, smrti i ludila. Brojni kritičari ocjenjuju „Personu“ ne samo kao Bergmanovo remek-djelo nego i kao najveće umjetničko djelo svjetske kinematografije 20. vijeka.

Slijedi britansko-američki film „Paklena pomorandža“ iz 1971. godine, film koji predstavlja Kjubrikovu adaptaciju istoimenog romana britanskog pisca Entonija Burdžesa. Kontraverzan i ekstremno nasilan film, postalja pitanja na koja društvo ni onda, a ni sada nije spremno da odgovori – da li se nečovječnim metodama i eksperimentima može boriti protiv nečovječnog ponašanja. Film je nominovan za Oskara u četiri kategorije, a osvojio je osam svjetskih nagrada i još 17 nominacija.

U četvrtak, 2. juna biće prikazan Formanov film iz 1975. godine „Let iznad kukavičijeg gnijezda“, sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, koju mnogi kritičari smatraju njegovom najboljom ulogom u karijeri, za koju je osvojio i svog prvog Oskara. Osim osvojenih pet oskara u svim glavnim kategorijama, film je dobio još 30 nagrada i 13 nominacija. Adaptacija istoimenog romana Kena Kejzija „Let iznad kukavičijeg gnijezda“ i danas, četrdeset godina nakon nastanka, smatra se remek-djelom svjetske kinematografije, u kojem je psihijatrijska bolnica prikazana kao metafora bolesnog društva.

Filmoteka će biti održana u Art galeriji „G 3“, sa početkom u 20 časova. Ovaj ciklus prvenstveno je namijenjen studentima psihologije Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, ali ostalim zainteresovanim gledaocima. Ulaz za publiku je slobodan.

U junu će biti održana posebna „Filmoteka“ posvećena uspomeni na nedavno preminulog velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimira Batu Živojinovića (1933- 2016).

Za Kinoteku Repblike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare