Četiri novozaražena lica u protekla dva dana

0

SOKOLAC – Na Sokocu su evidentirana četiri novozaražena lica virusom korona u proteklih 48 časova, dva muškarca i jedna žena mlađe, te jedna žena starije životne dobi, rečeno je Srni u Opštinskom štabu za vanredne situacije.

Direktor Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ na Sokocu Adrijana Stanar izjavila je Srni da će tokom dana u ovoj ustanovi biti testirano više lica, jer ima osoba sa specifičnom simptomatologijom svih uzrasta.

Ona navodi da je najviše pogođena populacija između 20 i 40 godina koja se najviše druži i okuplja.

Stanarova je naglasila da i u ovoj zdravstvenoj ustanovi postupaju prema procedurama iz Instituta za javno zdravlje i resornog ministarstva Republike Srpske kada je riječ o preventivnim mjerama i načinu testiranja lica koja su bila u kontaktu sa novozaraženima.

Ona ističe da se ranije testiranje svih direktnih i indirektnih kontakata nije pokazalo kao pravo rješenje, te da se došlo do zaključka da se prilikom testiranja ide ciljano i prema osobama sa povišenom temperaturom.

Stanarova je pojasnila da se sada testiraju direktni kontakti sa novozaraženima tek u slučaju ispoljene simptomatologije, kako je i preporučeno iz Instituta za javno zdravlje.

Ona je pozvala stanovništvo opštine Sokolac da koristi maske, jer se, kako kaže, obična hirurška maska pokazala kao odlična preventivna mjera, uz fizičku distancu od metar i po do dva i održavanje respiratorne higijene, koja podrazumijeva i češće pranje ruku.

Komandant Opštinskog štaba Milovan Bjelica istakao je da Štab za vanredne situacije opštine Sokolac zabranjuje okupljanje na jednom mjestu više od 50 lica, tako da neće biti održane maturske svečanosti i ranije održavane veće manifestacije, sve dok epidemiološka situacija to ne omogući.

On dodaje da će Opštinski štab pratiti epidemiološku situaciju na području Sokoca i u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije donositi nove mjere zaštite od širenja virusa korona.

Bjelica je pozvao građane opštine Sokolac da se pridržavaju svih preporučenih mjera zaštite od kovida-19 sve dok to epidemiološka situacija bude nametala.

On je podsjetio da je od početka epidemije kovida-19 na području opštine Sokolac registrovano osam pozitivnih osoba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare