Česi se vratili na planinu sa koje su spašeni

0

FOČA – Bračni par iz Češke, Mihael i Hanka Klain, koje su prošle godine na Magliću spasili članovi Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče, ponovo su ove godine posjetili Nacionalni park „Sutjeska“ da bi ga bolje upoznali, ali i da bi još jednom zahvalili svojim spasiocima.

Bračni par Klain u septembru prošle godine sa dvoje djece i prijateljem zalutao je na najvećoj planini u BiH, a nakon višečasovne potrage, u koju su bile uključene službe iz BiH i Crne Gore, članovi Spasilačkog kluba „Volf“ uspjeli su da ih pronađu na crnogorskoj strani Maglića.

Mihael Klain je pohvalio svoje spasioce za napor koji su učinili.

„Ekipa spasilaca je sjajna i svima dugujemo veliku zahvalnost, posebno Nenadu i Jeleni. Morali smo ponovo da dođemo da bolje upoznamo ove prelijepe predjele i naše spasioce“, kaže Mihael.

Ove godine vrijeme ih je poslužilo, a imali su i vodiča, Jelenu Simović iz Spasilačkog kluba „Volf“, pa je uspon na Maglić protekao bez problema.

Simovićeva kaže da su joj Mihael i Hanka Klain u januaru poslali imejl, izrazivši želju da ponovo dođu, a prije dva mjeseca su potvrdili dolazak.

„Pokazala sam im Foču, hram Svetog Save, pješčane piramide, obišli smo i dio Zelengore, Volujak, Trnovački Durmitor, Trnovačko jezero i Maglić, a planiramo da posjetimo i prašumu Perućicu“, rekla je Simovićeva.

Predsjednik Spasilačkog kluba „Volf“ Nenad Ikonić kaže da je riječ o iskusnim planinarima, ali da ih je prošle godine zadesilo veliko nevrijeme.

„Postupili su kako je trebalo, zauzeli su pogodno mjesto, ostali da miruju i nazvali svoju ambasadu, koja je alarmirala sve službe. Kada smo ih našli, dječak je već bio kolabirao i jedva smo ga povratili“, prisjeća se Ikonić.

LJubiteljima prirode Ikonić savjetuje da u planinu uvijek nose mobilni telefon.

„Baterije u mobilnim telefonima moraju da budu pune. Većina planinskog područja je pokrivena mobilnom mrežom i telefon može da spasi život čovjeku“, ističe Ikonić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare