Centru za ruske studije uručena donacija od 100 knjiga

0

Centru za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano uručena vrijedna donacija Ruskog istorijskog društva od 100 knjiga, realizovana posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov koji je uručio stručne knjige bazirane na istoriji i arheologiji na ruskom jeziku istakao je da će poklonjene knjige biti od koristi studentima i profesorima na Filozofskom fakultetu.

„Sa ovim knjigama studenti i zaposleni na fakultetu će vidjeti kako se razvijala nauka i arhitektura u Rusiji. Ovo je još jedan dokaz uske saradnje Ambasade sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Mi smo veoma zahvalni na dosadašnjoj saradnji“, rekao je Kalabuhov.

Ruski ambasador je naglasio da će se saradnja između ovog univerziteta i Ambasade Rusije u BiH nastaviti u korist mladih i prijateljstva između srpskog i ruskog naroda.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je ova donacija Ruskog istorijskog društva još jedan dokaz vjekovne veze između ruskog i srpskog naroda.

On je naglasio da Ambasada Ruske Federacije već duže vrijeme na mnogo načina pomaže Univerzitetu i to kroz brojne kontakte koje je ovaj univerzitet uspostavio sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji i sa kojima imaju konkretnu saradnju.

Kulić kaže da je, zahvaljujući Ambasadi, Univerzitet uspostavio kontakt sa Ruskim istorijskim društvom i da je rezultat toga ova donacija knjiga na ruskom jeziku, koje će poslužiti i studentima ali i svima koji rade na Univerzitetu.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović istakao je da saradnja Univerziteta i Ambasade Rusije u BiH omogućava ovom fakultetu plodotvornu naučnu saradnju sa obrazovnim institucijama u Rusiji.

„Veliku zahvalnost dugujemo i Ruskom istorijskom društvu koje je putem Ambasade dostavilo stotinu naslova iz oblasti istorije i arheologije, što će mnogo značiti u istraživanju naših profesora i studenata“, rekao je Mastilović i podsjetio da su ruski istoričari u samom vrhu svjetske istoriografije.

Prema njegovim riječima, svi koji su studirali istoriju učili su po udžbenicima ruskih istoričara i naučnika i sigurno je da će ova donacija produbiti ne samo znanja o Rusiji, već i omogućiti i dublje poniranje u istoriju Rusije.

„Mi imamo istoričare koji se bave izučavanjem istorije Rusije i odnosom između srpskog i ruskog naroda. Ova donacija imaće posebno mjesto na Filozofskom fakultetu“, rekao je Mastilović te izrazio nadu da će naučnici iz Srpske i regiona imati razlog da dođu na ovaj fakultet i upoznaju se sa naučnim dostignućima ruskih naučnika.

Centar za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu formiran je u martu 2019. godine s namjerom da se unaprijedi ruski jezik i njegov status u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare