„Centrotrans“ i „Autoherc“ dogovorili da zajednički prevoze đake

1

ISTOČNO SARAJEVO – Direktori preduzeća „Centrotrans“ iz Istočnog Sarajeva Momčilo Sladoje i „Autoherc“ sa Sokoca Sretko Marjanović postigli su danas dogovor o zajedničkom prevozu učenika srednjih škola sa područja Istočnog Sarajeva.

Dogovor je postignut na sastanku u Istočnom Sarajevu, čiji je domaćin bio predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić.

Marjanović je rekao novinarima da su dogovorene zajedničke linije sa Pala prema donjem dijelu grada i obratno, što će, kako je naveo, omogućiti blagovremen prevoz đaka sa što kraćim zadržavanjem u školama.

„`Centrotrans` bi u 7.00 i u 12.00 časova sa Pala vozio prvu i drugu smjenu, a svi đaci bi koristili jedinstvenu kartu koja će važiti za oba prevoznika. Prevoz učenika iz donjeg dijela grada za Pale, koje bi obavljao `Autoherc`, bio bi u 10.50 časova i u 17.00 časova“, pojasnio je Marjanović.

On je dodao da će, ukoliko učenici budu imali potrebu da se prevezu u nekom drugom terminu, to moći da učine sa istom kartom.

Sladoje je istakao da su do ideje o kooperaciji dva prevoznika došli u momentu kada su shvatili da sa postojećim redovima vožnje samostalno ne mogu zadovoljiti sve potrebe novog rasporeda nastave u srednjim školama.

„Smatramo da smo ovim dogovorom racionalizovali prevoz onoliko koliko je to u trenutnim okolnostima moguće, jer imamo enormno povećanje zahtjeva za prevozom. Ovim dogovorom neće biti narušen kontinuitet prevoza ostalih građana, koji smo imali prije epidemije virusa korona i početka školske godine“, rekao je Sladoje.

Prema njegovim riječima, septembar će biti eksperimentalni mjesec, gdje će jedinstvene karte važiti samo za prevoz đaka, a ukoliko se to pokaže kao dobra praksa onda bi to u oktobru trebalo da bude prošireno i na ostale putnike.

„Ovo je početak i želja nam je da imamo redove vožnje koji su održivi, a da istovremeno putnici ne čekaju niti imaju povećane troškove prevoza“, naveo je Sladoje.

Pozdravivši današnji dogovor, Lučić je poručio da Gradska uprava Istočno Sarajevo nastoji da odgovori potrebama škola i učenika, ali isto tako da pomogne prevoznicima koji su se zbog aktuelne situacije i izmjenjenog režima nastave našli u delikatnoj situaciji.

„Grad će podržati sve inicijative koje idu prema racionalizaciji prevoza naših stanovnika i učenika. Mi smo već preuzeli obavezu plaćana dodatnih troškova za transport učenika u srednje škole jer je ova situacija iziskuje prevoz sa provećanim brojem polazaka“, rekao je Lučić.

On je podsjetio da su u gradskom budžetu planirana sredstva za srednje škole u iznosu od oko 10.000 do 15.000 KM, ali da će to najviše zavisiti od dužine trajanja epidemije virusa korona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Jadni mi sa ovakvim dodgovorima. Nekada isla 2 autobusa djaka skoro puna, a sada su ih sve strpali u jedan…Borba protiv korone za sve udzbenike…Sada imate slucaj da barem 20-tero djece stoji u autobusu. Ostalim gradjanima je uskraceno i ono malo prevoza sto je funkcionisalo, sada ove linije postaju ugovorene i niko drugi ih ne moze koristiti. Studenti,radnici, prevoza nakon 16.00 nema ka Mokrom,Sokocu…Mene bi sramota bilo ovako nesto izjavljivati.