Centar prati dešavanja u Sarajevskom kantonu

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević izjavio je da postoje određeni bezbjednosni rizici u okruženju, a to su protesti u Kantonu Sarajevo, zbog čega je Centar u stalnom kontaktu sa kolegama iz MUP-a Kantona Sarajevo i bezbjednosnih agencija u BiH.


“To su svojevrsni izazovi sa kojima se policija u Federaciji BiH /FBiH/ susrela i to je trenutno jedan od ozbiljnijih bezbjednosnih problema kojim se i mi bavimo tako što aktivno pratimo događaje i prikupljamo informacije”, rekao je Vasiljević novinarima na Palama.

On je napomenuo da su nastavljene aktivnosti i na rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela, podsjetivši da je na Centru bila velika hipoteka nerazjašnjenih teških ubistva, ali da je zajedničkim radom MUP-a Republike Srpske, Agencije za istrage i zaštitu BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo i Tužilaštva BiH, dio tih najtežih krivičnih djela je riješen.

On je naglasio da je Centar u protekloj godini imao i saradnju sa Oružanim snagama BiH kada je riječ o jednom lakšem krivičnom djelu koje se desilo u kasarni na području Pala.

“Zajednički sa pripadnicima Vojne policije Oružanih snaga BiH radimo na rasvjetljavanju tog krivičnog djela”, rekao je Vasiljević.

On je konstatovao da je bezbjednost na području Centra u protekloj godini bila na zadovoljavajućem nivou, što je nastavljeno i u prva dva mjeseca ove godine.

Na Palama je danas predstavljen projekat “Bezbjednost zajednice”, čiji je cilj unapređenje saradnje između vojne i lokalne policije i približavanje uloge NATO u BiH.

Zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu Ole Asbjern Fauske istakao je da je cilj ovog projekta da predstavnici Alijanse posjete što više policijskih stanica, kasarni i opština u cijeloj BiH, kako bi podstakli bolju saradnju, te da bi organizacije koje su zadužene za bezbjednost građana bolje sarađivale.

On je prenio iskustva iz Norveške kada je riječ o saradnji policije, vojske i lokalne zajednice.

Navodeći primjer prirodnih nepogoda koje pogađaju veliki broj ljudi, Fauske je naglasio da se lokalni organi vlasti ne mogu sami nositi sa takvim incidentima, već je potrebno da se svi raspoloživi resursi u zemlji stave na raspolaganje lokalnoj policiji da bi se što bolje moglo zaštititi stanovništvo.

“Naša iskustva su pokazala da su od velike pomoći kontakti između policije, Oružanih snaga i drugih agencija i institucija koje su zadužene za bezbjednost”, naglasio je Fauske.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments