Čak 45 odsto ratnih veterana pati od PTSP-a

0

Od 553 ratna veterana kod kojih je provedeno istraživanje prisustva posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) čak 45,4 odsto pati od ovog poremećaja, izjavio je predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihailo Parađina.

„Moram da kažem da su rezultati veoma zabrinjavajući. Prema svjetskim standardima i normama, 20 do 25 odsto ratnih veterana ima oštećenje mentalnog zdravlja, dok je kod nas, prema istraživanju, taj procenat od 40 do 45“, rekao je Parađina, koji je danas na Palama sa predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Pantelijom Ćurguzom predstavio projekat „Klub veterana“ koji je urađen u saradnji sa Vladom i nadležnim ministarstvima.

Cilj ovog projekta je okupljanje boraca koji imaju problem PTSP-a i njihovo oslobađanje od stresa kroz grupe uzajamne podrške, te različite seminare i radionice pod nadzorom stručnog lica.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz naglasio je da društvo nedovoljno brine o zdravlju ratnih veterana i istakao da najveći problem stvaraju postratni, a ne ratni događaji.

„Naš cilj nije da nekome obezbijedimo veći procenat invalidnosti, već da uistinu budemo podrška i pomoć ratnim veteranima. Rezultati istraživanja su katastrofalni, mi čak nismo sve ni prezentovali javnosti da ne bismo izazvali paniku među ljudima i da vlasti ne bi pomislile da opet nešto friziramo“, istakao je Ćurguz.

On je dodao da je otvaranje „Kluba veterana“ pretposljednja faza rada, te da je poslednja faza otvaranje „halo centara“ stručne pomoći ratnim veteranima na nivou države.

Predstavnici Boračke organizacije RS naglasili su da je u liječenju ratnih veterana potreban rad psihijatara.

Psihijatar Doma zdravlja na Palama Aleksandra Garić rekla je da je u toku osnivanje centra za mentalno zdravlje koji bi trebalo prvenstveno da pomogne ratnim veteranima.

„O njihovom zdravlju je trebalo mnogo ranije da se misli, sad imamo problem trajnog poremećaja ličnosti poslije traumatičnog iskustva. Dvije godine nakon takvog iskustva imamo PTSP, ali poslije toga sama ličnost se mijenja u smislu otuđenosti, nepovjerljivosti, pa čak i zavisnosti od alkohola ili droga“, naglasila je Garićeva.

Prema istraživanjima Boračke organizacije RS, PTSP je najzastupljeniji na području Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Milića, Šekovića i opštine Osmaci, dok je na području Pala i Istočnog Sarajeva najviše prisutna depresija među ratnim veteranima.

PTSP podrazumijeva da bilo ko može da ispolji ozbiljne smetnje kao posljedice traumatičnog iskustva, kao što su nametanje, izbjegavanje, prenadraženost, promjene u ličnosti i slično.

Od ovog sindroma najviše pate ratni vojni invalidi i nezaposleni ratni veterani.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments