Burgas – romantični gospodin na Crnom moru

0

Naše putovanje bugarskim Crnim morem (Nakon Sunčevog Brega i Nesebara) se nastavlja u Burgasu, gradu na jugoistoku zemlje, udaljenom 37 km od Sunčevog Brega sa oko 200.000 stanovnika (Regija Burgas 422.000). Burgas je prema novim istraživanjima najpoželjniji grad za život u Bugarskoj.

Četvrti grad po veličini, iza Sofije, Plovdiva i Varne je univerzitetski, industrijski i turistički centar zemlje, ujedno i najveća luka na Crnom moru. Kada kažete Burgas bilo gdje u zemlji, prva pomisao je na grad mladih, zaljubljenih, pa Burgas zbog svojih ljepota važi i za najromantičniji grad u Bugarskoj.

Njegove romantične ulice, parkovi i fontane su mjesto okupljanja mladih, koji sve više doseljavaju u Burgas. Svjetla Burgasa sa mora potvrđuju njegov romantični duh.

U ovom gradu se osjeti koliko je Bugarska napredovala u proteklim godinama. Istina da dio zemlje zbog evropskih tranzicija i promjene načina života mladih, želje za obrazovanjem i životom u gradu napušta zemlju ili se doseljava u velike gradove, pa je putovanjem do Burgasa moguće vidjeti i otkriti tamnu stranu Bugarske.

Burgas je moderan evropski grad i u njemu se zaista ima šta vidjeti i doživjeti, a cijene za razliku od Sunčevog Brega i Nesebara idu dole. Ovo je pravo mjesto ako mislite kupovati obuću i odjeću, jer su cijene prihvatljive, a na izlazu iz grada postoji veliki tržni centar, koji važi za izuzetno jeftino mjesto sa odličnom ponudom.

Nedaleko od grada se nalazi i važan aerodrom, a 2012. godine na aerodromu u Burgasu se desio napad na Jevreje, koji je izveo Hezbolah. Grad je 1903. godine željeznicom povezan sa Sofijom. Razvijen je autobuski saobraćaj sa regijom, pa skoro svakih pola sata – sat imate autobus iz Sunčevog Brega i Nesebara do Burgasa.

Kakva relaksacija

Nakon nekoliko dana provedenih na ljetovanju, obilazak Burgasa bi trebalo da dođe kao odmor. Ovdje je temperatura mnogo prihvatljivija, grad je bogat drvećem, pa hlad i prostrane ulice opuštaju turiste. Burgas na sjevernoj strani uz more ima veliki park, koji nije lako obići ni biciklom. Šetnja ovim stazama i razgledanje raznih statua, fontana, amfiteatara i drugih sadržaja predstavlja pravo uživanje. Tu su trim i biciklistička staza, manji hipodrom, te brojni sadržaji uz more, među kojima i jedan od simbola grada, gradski mol.

Grad pun sadržaja

Tamo gdje je univerzitet, gdje je puno mladih, tu su i brojni sadržaji. Ovdje u Burgasu se nalazi regionalni istorijski muzej, etnografski muzej, umjetnička galerija, opera, a grad je poznat i po Međunarodnom festivalu folklora, gdje je prije par godina nastupilo i Kulturno umjetničko društvo Mladost Pale. Jedan od simbola grada je i festival figura od pjeska, koji svake godine posjećuje veliki broj posjetilaca.

Čisto, urbano, sređeno, stroga pravila

Burgas je po svemu evropski grad. Njegova zdanja, ulice, zelenilo i uređenost je na nivou zapadnoevropskih gradova. Ovdje vladaju stroga pravila. Zelenilo ne smijete gaziti, čak ni djeca, jer postoje „čike u uniformama“ koje se brinu da sve izgleda kako treba. Na svakom koraku su kontejneri za reciklažu, a stanovnici ovog grada teško da ih neće poštovati, jer je teško vidjeti univerzalne kontejnere, kao kod nas. Sjajno mjesto da upoznate Burgas je i web stranica opštine Burgas, koja bi trebala biti mjesto sa kojeg bi mi trebali početi prepisivati.

Jeftino

Burgas je jeftin grad u poređenju sa recimo Novim Sadom. Iako možda sadržajno nudi više od „Srpske Atine“, život u Burgasu je bar 30% jeftiniji. Međutim, nemojte da vas prevari skupi tržni centar u centru Burgasa u čijim buticima su cijene po ugledu na one iz Milana. Ako posjetite Burgas, kupite nešto od odjeće. Novac razmijenite u bankama, jer je ovdje najbolji odnos lev – evro.

Preporuka

Burgas vrijedi vidjeti i obići. Ovdje se turisti osjećaju kao kod kuće. Sve je na dohvat ruke i nema potrebe za korišćenjem taksija, osim ako ne idete sa kraja na kraj grada. Domaćini su ljubazni, Bugari slični Srbima, jedino što Bugarke ipak ne mogu parirati Srpkinjama (izgledom naravno :). Burgas ima svoju plažu, koja je komotnija i ljepša od plaža u Nesebaru, tako da je u ovom gradu moguće planirati i svoj odmor. Ovdje je moguće probati neke lokalne specijalitete, koje ne možete nigdje drugdje pronaći. U centru grada se nalazi restoran Beograd, gdje se služi srpska hrana, pa ako se uželite leskovačkog roštilja u Bugarskoj, ovo je pravo mjesto da nadoknadite.

+ jeftino, čisto, kulturno, zaista ima šta vidjeti i obići
– ništa posebno

Vezani članci:

Sunčev Breg: Vrhunska zabava na Crnom moru

Sunčev Breg: Noćni život

Nesebar – crnomorski Dubrovnik

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare