Budžet za ovu godinu razvojnog karaktera

0
Zgrada opštine Trnovo

TRNOVO – Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je Srni da je budžet opštine za ovu godinu, koji je usvojen početkom godine u iznosu od 2.024.036 KM, realan, ambiciozan i razvojnog karaktera, a njegovim donošenjem otvoren je put za ostvarivanje planiranih aktivnosti.

On kaže da je ove godine planiran znatan broj kapitalnih i infrastrukturnih projekata na području ove lokalne zajednice.

„Planirali smo oko 200.000 KM za Trg Srđana Kneževića, kao i 100.000 KM za probijanje i nasipanje puteva na Jahorini i 100.000 KM za infrastukturne projekte u Kijevu. Ono što nije navedeno u budžetu, a što sam svaki put potencirao jeste otvaranje novih radnih mjesta i već postoje određeni pomaci“, istakao je Gagović.

Prema njegovim riječima, u planu je da se zaposli oko 100 ljudi u narednom periodu.

„Registrovali smo tri nove firme koje bi uskoro trebalo da počnu sa radom, a riječ je o preradi drveta. U prvoj fazi, do 15. marta, posao bi trebalo da dobije 35 radnika u ovom sektoru. Bazirali smo se na zapošljavanje u realnom sektoru, odnosno tamo gdje imamo sirovinu. Svih ovih godina mi smo je imali, ali je išla iz Trnova i razvijala neka druga područja. Ove godine smo uspjeli da 90 odsto drvne mase zadržimo u lokalnoj zajednici“, naveo je Gagović.

U planu je i realizacija saradnje sa preduzećem „Mraz“ sa Pala čija je djelatnost tekstilna industrija.

Načelnik Gagović ističe da je za sada prijavljeno 20 žena, koje bi trebalo da prođu obuku, a pogon bi bio otvoren u Trnovu, pa će se vidjeti kakvo će interesovanje biti i ubuduće.

Trnovo ima hidropotencijal koji bi trebalo da iskoristi i u februaru je predviđen završetak hidrocentrale „Bogatići-Nova“ na rijeci Željeznici.

„U Kijevu je počela izgradnja fabrike vode u kojoj bi trebalo da bude zaposleno 15 radnika. Zemljani radovi su u toku i trebalo bi da sa radom počne 1. maja, jer je sklopljen ugovor sa Arapima o prodaji vode“, kaže Gagović.

Opština Trnovo ove godine stipendiraće pet studenata, a stipendija na mjesečnom nivou iznosi po 100 KM.

Oni koji nisu ispunili uslove za stipendiju, dobiće određenu novčanu pomoć, istakao je Gagović, dodajući da će opština u skladu sa mogućnostima pomoći u obavljanju pripravničkog staža ili volontiranju, po završetku studija.

„Moja želja i namjera je da u ovoj maloj sredini, svi zajedno stvaramo bolje uslove i za rad i život, pregovaramo i dogovaramo se, uglavnom da nema svađe opozicije i pozicije, jer to ne vodi ničemu“, zaključio je Gagović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments